Tisícky pútnikov sa v piatok (15.9.) zišli v Šaštíne na národnej púti pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska. Jej vyvrcholením bola svätá omša, ktorú za prítomnosti slovenských biskupov aj predstaviteľov spoločenského a politického života celebroval štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin.

foto TASR

“V chválospeve, ktorý spievajú všetci pútnici v Šaštíne, prosíme Pannu Máriu, aby udržala Slovensko jednotné a chránila tradície našich predkov. Dnes cirkev a v širšom meradle celá slovenská spoločnosť potrebuje kresťanov, ktorí sú nadšení a pevní vo viere, ktorí vedia, ako čeliť výzvam a ťažkostiam rozvíreným vetrami sekularizmu,” povedal vo svojej homílii.

Kardinál Parolin priblížil tri úmysly modlitieb špeciálnym spôsobom. Prvý je za pápeža Františka, ktorý navštívil národnú púť v Šaštíne pred dvoma rokmi. Druhým úmyslom je synoda, ktorá sa otvára na konci tohto mesiaca v Ríme. Tretím úmyslom je modlitba za pokoj a mier. “Ak sa budeme modliť s vierou, veríme, že Pán náš úmysel vypočuje,” povedal Parolin.

Macek Knihy.Zahori

Sedembolestnú Pannu Máriu vyhlásil za patrónku Slovenska pápež Pius XI. v roku 1927. Každoročne si ju pripomíname 15. septembra. Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Božej Matky pochádza z roku 1412, keď sa spomenul na cirkevnom sneme v Kolíne nad Rýnom. Jej národnou svätyňou sa stal chrám v Šaštíne, ktorého dejiny siahajú do roku 1564. Pápež Pavol VI. mu v roku 1964 udelil titul baziliky minor. Bazilika Sedembolestnej Panny Márie je súčasťou rímskokatolíckej farnosti v Šaštíne, ktorú spravuje rehoľa Pavlínov. Na Slovensku je viac ako 1200 kostolov či chrámov zasvätených Panne Márii, z toho okolo 200 Sedembolestnej Panne Márii.


.
Toto je čítané

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd, zranili sa

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v…

Trnavské rádio Tak akorát 2024