V stredu 13. septembra sa v Gajaroch uskutočnilo protestné zhromaždenie. Obyvateľov obce k nemu vyburcovali informácie, že by práve u nich malo byť zriadené administratívne centrum pre migrantov.

foto FB Gajarané

Domácich prišli na protest podporiť aj ľudia zo susedných dedín. “V piatok 8. septembra neskoro popoludní som dostal správu z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Malackách, že mám prísť na Obvodné oddelenie Policajného zboru (PZ) v Gajaroch, kde budeme s viceprezidentom PZ riešiť zriadenie centra pre migrantov. V budove bývalých vojenských kasární, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra a v ktorej funguje obvodné oddelenie PZ, malo byť pre migrantov zriadené administratívne centrum. Znamenalo by to, že sem by migrantov priviezli, tu by ich zaevidovali, vydali im potvrdenie o zotrvaní na území SR, a umožnili im voľný pohyb,” vysvetľuje starosta Gajár Martin Rybecký.

So zámerom boli prostredníctvom obecného rozhlasu oboznámení obyvatelia, a tí sa okamžite začali búriť. Starosta ich obavy chápe: “Doteraz boli takéto centrá zriaďované vo väčších mestách nad 30-tisíc obyvateľov, tam sa nejakí migranti stratia. V obci s približne 3000 obyvateľmi je to ale iná situácia.”

Plocha draka Knihy.Zahori

Napokon rozvírenú hladinu verejnej mienky upokojila správa PZ: “Policajný zbor v reakcii na zvýšený prílev migrantov pristúpil k realizácii opatrení, ktoré majú smerovať k čo najrýchlejšiemu a efektívnemu vybaveniu migrantov s prihliadnutím na potrebu riešiť najmä bezpečnosť na miestach s ich vyššou koncentráciou. Súčasné kapacity, ktoré má PZ na úseku cudzineckej polície sfunkčnené, zatiaľ majú pod kontrolou vybavovanie migrantov a situáciu sa cez víkend zvýšeným výkonom služby cudzineckej polície podarilo stabilizovať. Počty migrantov postupne klesajú. V tejto chvíli PZ napriek zverejneniu svojich zámerov nebude nateraz spúšťať pracovisko v Gajaroch. Ak by došlo k náhlemu zhoršeniu situácie, spustíme aj takéto dodatočné kapacity.”

foto FB Gajarané

Reagovať budú podľa vývoja situácie

Starosta Martin Rybecký upozorňuje, že v súčasnosti budova ministerstva vnútra na zriadenie administratívneho centra nie je pripravená. “Nie je tam napr. pitná voda, potrebná technika, ani upravený te-rén. Polícia nám prakticky oznámila, že v súčasnosti centrum budovať nejde, no je to pre ňu záložný plán. My nesúhlas občanov obce a okolitých dedín rešpektujeme a ak zaregistrujeme aktivity smerujúce k zriadeniu centra, zvoláme pracovné zasadnutie poslancov obecného zastupiteľstva.” Obyvatelia sa podľa starostu v súvislosti s možným centrom pre migrantov obávajú najmä zhoršenia bezpečnostnej situácie v obci.


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

Lakovanie a Pieskovanie