Oživili ľudové piesne Záhoria a zároveň prepojili spevákov a muzikantov rôznych vekových kategórií a rôznych kútov regiónu. Členovia Ludovej hudby (LH) Kamarádzi pod vedením Mgr. Miroslava Buzrlu usilovne pracovali na projekte Pres Záhorí, pres generácie, ktorého výsledkom je rovnomenný album.

Cédečko vzniklo vďaka dotácii Fondu na podporu umenia a obce Kúty. Inšpiráciu LH Kamarádzi čerpala z bohatej studnice dostupných zachovaných písomných materiálov – Záhorácke pjesničky Janka Blaha, Eva Studeničová spieva z piesňovej zbierky Karola Plicku, Prez Závody je chodníček, za Závody kríž od Terézie Kvapilovej, zápisky ľudových piesní Floriána Benkoviča a Vendelína Šrámka zo Závodu, Brocké, Brocké, Brocké dolina od Marcely Antálkovej.

“Ľudia si odnepamäti ulahčovali tvrdú robotu spievaním. V dnešnej dobe stáleho zhonu a povinností sa spev vytráca. Chceli sme pripomenúť, čo sa v ktorom kúte Záhoria spievalo a zároveň dať priestor rôznym spevákom a hudobníkom,” pre- zrádzajú iniciátori myšlienky.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Na nahrávaní CD sa tak stretli LH Kamarádzi s MZ Kúcané a Ženská spevácka skupina Kútnica z Kútov, Folklórna skupina Lanšper a ich ženská spevácka zložka Kukulénki zo
Závodu, dievčenská spevácka skupina Spjevule ze Skalice, zoskupenie 2bra3 Šediví z Borského Mikuláša a najmladší spevák Šimon Hipský z Brodského. “Aj keď nahrávanie bolo náročné, nikdy pri ňom nechýbala dobrá nálada, veď sa vždy stretli dobrí kamaráti. Vážime si, že do nahrávania vložili kúsok zo seba a všetkým patrí vďaka za ich námahu, čas a energiu. Podaril sa spojiť interpretov s rôznymi umeleckými schopnosťami a skúsenosťami, z rôznych generácií pôsobiacich v regióne Záhorie.

Na CD si možno vypočuť interpretáciu zvoleného folklórneho materiálu. Naším zámerom bolo a stále je spájať ľudí dobrej vôle – starších, aby si pri pekných pesničkách zaspomínali a oddýchli, a mladým ukázať krásu, pestrosť a rôznorodosť záhoráckeho folklóru,” dodáva-jú členovia LH Kamarádzi.

Podporiť rozvoj umeleckých aktivít zameraných na hudbu a obnovu ľudových tradícií možno aj prostredníctvom kúpy CD. V prípade záujmu stačí kontaktovať LH Kamarádzi mailom (lhkamaradzi@ gmail.com) alebo telefonicky +421 911 784 550.


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

BM Salon EV