V sobotu (23.9.) ožijú opevnenia dávnej histórie. Na príležitosť 85. výročia vyhlásenia všeobecnej mobilizácie sa koná 8. ročník akcie “Svetlá nad bunkrami”. Akcia má za cieľ pripomenúť odvahu a nasadenie československých vojakov, ktorí v roku 1938 boli pripravení brániť svoju vlast.

Dňa 23. septembra 1938 o 22:15 vyhlásil prezident Československej republiky, dr. Edvard Beneš, všeobecnú mobilizáciu brannej moci. V priebehu nasledujúcich dvoch dní sa k obrane Československa hlásilo viac ako 100 000 mužov. Akcia “Svetlá nad bunkrami”, ktorá pripomína túto historickú udalosť, prebieha od roku 2016.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Opevnenia budú tento rok svietiť po celom bývalom Československu. Zatiaľ sa prihlásilo vyše 70 objektov – či už ľahkého alebo ťažkého opevnenia. Záhorie sa tejto oslavy zúčastní už po ôsmykrát. Nasvietených bude 4 objekty: 2 v Gajaroch, 1 v Moravskom Svätom Jáne a 1 v obci Suchohrad.

Táto dobrovoľná akcia má za cieľ pripomenúť, že napriek aj keď Česká a Slovenská republika sú dnes samostatné štáty, v tento večer sa opäť stanú jedným Československom, aspoň symbolicky.


.

3D filamenty 2023