Máme za sebou ďalší ročník Malackého kultúrneho leta. Mestské centrum kultúry (MCK) spolu s partnermi v rámci neho zorganizovalo štyri desiatky podujatí rôznych žánrov pre všetky vekové kategórie. Riaditeľka MCK Jana Zetková tento rok v máji po skončení Malackej hudobnej jari skonštatovala, že ľudia v Malackách majú záujem o kultúru. Sme radi, že to môžeme bez zaváhania tvrdiť aj naďalej.

Koncert Michala Handla na terase kina, foto malacky.sk

Kaštieľ, terasa v kine, knižnica – prevažne na týchto miestach sa počas júla a augusta koncentroval kultúrny život v našom meste. „V kaštieli boli prehliadky so sprievodcami, výstava prác žiakov ZUŠ a výstavy v rámci platformy (EX)POZÍCIA/23, ktorú zastrešuje malacký výtvarník Marek Burcl. V júli a auguste tam prišlo približne 800 návštevníkov zo Slovenska, Česka, Rakúska, Holandska, Španielska, Francúzska, USA a Ukrajiny,“ vymenúva J. Zetková. „Návštevnosť kaštieľa bola porovnateľná s vlaňajškom, avšak zaznamenali sme zvýšenú návštevnosť výstav, z čoho máme, samozrejme, veľkú radosť.“

Z ďalších podujatí potešili dve vypredané – divadelné predstavenie 3×2 a koncert Honza Nedvěd ml. a příbuzní. Premietanie pod hviezdami na nádvorí kaštieľa prilákalo rekordný počet divákov – 265 – na film Invalid. Svojich divákov si našli aj prázdninové trojkoncerty na nádvorí kaštieľa, besedy Dada Nagya s etnologičkou Katarínou Nádaskou, nedeľné rozprávky aj literárne kuchyne v knižnici. „Náš nápad oživiť terasu pri kine sa ujal. Koncerty na tomto mieste prilákali publikum, napríklad na Michala Handla prišlo takmer 100 ľudí,“ hovorí J. Zetková.

Rozprávka pre deti v podaní divadla ZáBaVKa, foto malacky.sk

So záujmom sa už tradične stretli historické potulky a prednášky na historické témy. Novinkou tohto roka bolo prázdninové vzdelávanie pre -násťročných pod názvom Čo sa na hodine dejepisu nenaučíš. Najviac záujemcov prišlo na Čaro analógovej fotografie, kde sa učili fotografovať s analógovým fotoaparátom a sami vyvolávať filmy.

Počasie, našťastie, zrušilo iba jedno podujatie – prednášku o Mesiaci spojenú s pozorovaním oblohy astronomickou technikou. Tá sa napokon uskutočnila uplynulú sobotu 16. septembra.

Kultúrne leto je síce za nami, ale v kultúrnom duchu pokračujeme. September prináša divadelný festival Zejdeme sa na hambálku, pokračovanie prednášok z cyklu Stretnutie s históriou aj dlhoočakávanú výstavu malackých výtvarných osobností – mamy a dcéry Čtverákových.

Ľ. Pilzová, malacky.sk


.
Toto je čítané

Štartujeme SIAF 2024: 120 dní do začiatku najväčšej leteckej udalosti roka 

Odrátavanie začína! Do štartu 14. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2024 na…

BM Salon EV