V piatok (22.9.) sa v Senici pracovne stretli šiesti primátori nášho regiónu, aby diskutovali o problémoch, ktoré ich trápia. Okrem iného hľadali aj spôsob, ako vykryť zvýšené náklady na mzdy zamestnancov mestských úradov a inštitúcií, ktoré sú v ich zriaďovateľskej pôsobnosti.

foto Mesto Senica

“Žijeme v hektickej dobe a mali sme tu roztočenú inflačnú špirálu. Zvyšovali sme zo zákona platy zamestnancov nielen na úradoch či mestskej polícii, ale aj v inštitúciách, ktoré sú zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Tento mesiac sme dostali podielovú daň o 4 až 5 % nižšiu, ako sme predpokladali. Na tieto skutočnosti musíme reagovať nie dvakrát populárnou formou – zvýšením daní. Bavili sme sa aj o tom, ako to odstupňovať, povedzme okresné mesto 100, menšie mesto 90 a ešte menšie mesto 80 % z nejakej sumy. Myslím, že sme sa zhodli, samozrejme, záleží už od každého z nás, ako to odprezentuje poslancom, keďže v konečnom dôsledku primátor návrhy len predkladá a posla necké plénum ich schvaľuje,” uviedol po skončení rokovania za všetkých primátor Holíča Zdenko Čambal.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Na stretnutí sa okrem neho osobne zúčastnili Martin Džačovský (Senica), Oľga Luptáková (Skalica), Peter Novisedlák (Stupava), Martin Jahodka (Gbely) a Radovan Prstek (Šaštín-Stráže). Na stretnutí chýbali Juraj Říha (Malacky) a Ľubomír Halabrín (Myjava), ktorí však za svoje mestá poslali potrebné údaje.

Spoločným problémom všetkých miest na Záhorí je aj predimenzovaná doprava. “Do riešení dlhoročného problému s dopravou sa musíme pustiť spoločne. Riešenie je v rukách štátu, chceme však spoločne urobiť všetko pre to, aby sa doprava medzi Trnavou a štátnou hranicou stala prioritou,” zdôraznil Čambal.

Na programe boli aj ďalšie témy. “Veľmi dlho sme sa rozprávali o problémoch s odpadmi. Každý máme nejaké skúsenosti a hľadáme prieniky, aby sme boli efektívnejší,” naznačil ďalší okruh problémov senický primátor Martin Džačovský.

“Každé takéto stretnutie a výmena informácií medzi primátormi mi veľmi pomáha. Doba sa strašne rýchlo vyvíja, závislí sme od zákona, ale aj od požiadaviek ľudí. Na stretnutí si vymieňame skúseností a z môjho pohľadu ako nového primátora je to veľmi prínosné,” ocenil pracovné stretnutie primátor mesta Gbely Martin Jahodka.


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

Lakovanie a Pieskovanie