Nad parkovaním v meste Šaštín – Stráže visí množstvo otáznikov. Spoplatnený parkovací systém v meste fungoval v štandardnom režime od 1.9. len 10 dní. Počas tejto krátkej doby bola organizácia a samotná filozofia parkovacej politiky kritizovaná obyvateľmi mesta. Ako to s parkovaním na námestí v Šaštíne je v súčasnosti?

Spoplatnené parkovanie je dočasne prerušené

Ak v týchto dňoch budete parkovať na námestí v Šaštíne, zistíte, že automat na kúpu parkovacieho lístku je prelepený. Spoplatnenie parkoviska je v súčasnosti prerušené, no nejedná sa o finálnu odstávku, ale o krátkodobé riešenie.

Dočasná odstávka automatu súvisí podľa rozpravy poslancov na mestskom zastupiteľstve zo dňa 20.9. s dierou v novom zákone o parkovaní. Týka sa parkovania na cestách II. a III. triedy. S neprehľadnosťou zákona podľa ich slov bojuje viacero obcí, a preto tento problém príde do mesta v najbližších dňoch vyriešiť dopravný inšpektorát.

Záhorácke rádio 2024 01

Obyvatelia so spoplatneným parkovaním spokojní nie sú

Parkovacia politika si od obyvateľov obce na sociálnych sieťach vyslúžila dávku kritiky. Parkovanie je rozdelené do troch zón, pričom zóny zohľadňujú ŤZP, návštevu CIZS, ale aj zónu s platením parkovaním bez rozdielu či výnimku pre rodinné domy alebo byty v lokalite.

Rovnako sa obyvatelia a užívatelia parkoviska sťažujú na automat. Nedokážu si v ňom vytlačiť evidenciu o tom, kedy na parkovisko prišli, pretože prvých 30 minút je zadarmo. Dôsledkom tohto problému je, že nie je zreteľné, kto a kedy prišiel, a od ktorého momentu je povinný platí parkovné. Podľa slov prednostu sa jedná o systémový problém, s ktorým čelia obce po celom Slovensku, ktoré obstarali rovnaké automaty.

Vráti mesto obyvateľom peniaze za rezidenčné karty?

Obyvatelia mesta mali možnosť kúpy rezidenčnej karty za 30€ ročne, pričom karta je platná na 3 ŠPZ v rámci rodiny. Rezidentské parkovacie karty sú od zakúpenia platné 365 dní, a preto si obyvatelia mesta kladú otázku či im budú peniaze vrátané. Vedenie mesta sa vyjadrilo, že platnosť týchto kariet sa predĺži o pomerný počet dní po obnovení parkovacej politiky na námestí.

Dočká sa parkovisko na námestí v Šaštíne rekonštrukcie?

Aj napriek tomu, že sa parkovanie v meste stretlo s kritikou, na sociálnej sieti sa syn primátora Radovana Prstka k problematike vyjadril s jasnou víziou. ,,Parkovanie je spoplatnené na získanie príjmov na vypracovanie projektov dokumentácie a následnú rekonštrukciu námestia.“ Ak sa vízie napokon naplnia a parkovisko bude znova spoplatnené, námestie v Šaštíne – Strážach bude prechádzať rekonštrukciou a modernizáciou.


.
Toto je čítané

Pondelkové vydanie Záhoráka prináša zaujímavé témy

Najčítanejši regionálny týždenník na Záhori opäť prináša prehľad uplynulých, ale aj plánovaných…

Lakovanie a Pieskovanie