Kyselina, ktorá nie je kyselinou, telu vlastná látka, ktorá sa priemyselne vyrába aj z chrupavky kohútieho hrebeňa či „angínovej“ baktérie. Je hyalurónka zárukou donekonečna predlžovanej mladosti alebo len ďalšia módna ingrediencia, okolo ktorej vznikol zbytočný marketingový hype?

   

Kúpiť dnes čokoľvek bez obsahu kyseliny hyalurónovej je skoro nemožné. Žijeme v obkľúčení výrobkov, ktoré sa pretekajú, kde je jej viac percent. A to zďaleka nehovoríme len o kozmetike! Kyselinu hyalurónovú obsahujú aj kuracie paprčky vo vývare, vnútornosti z hoväzdiny, jahňaciny, hydiny aj bravčoviny, sója, čerstvé ovocie a niečo sa nájde aj v červenom víne. Jej výskyt spoľahlivo nebol potvrdený asi len v masle. Zatiaľ… Či je to dobre alebo zle a či máme tomuto prísľubu večnej mladosti ísť v ústrety, alebo pred ním utekať, si prečítate nižšie.

 

Objav minulého storočia

Existenciu kyseliny hyalurónovej vypátrali Karl Meyer a John Palmer v roku 1934. Pochopili ju ako prírodnú látku, ktorá sa prirodzene vyskytuje aj v ľudskom tele, konkrétne v spojivovom tkanive, ako sú koža, kĺby a oči. Pripísali jej schopnosť viazať veľké množstvo vody a udržiavať tak pokožku vlhkú, pomáhať pri hojení zápalových reakcií v tele a chrániť kĺby pred degeneratívnymi zmenami. Prečo ju nazvali kyselinou sa asi už nedozvieme, v skutočnosti ide o molekulárnu látku podobnú gélu.

 

Čo Meyer s Palmerom objavili, pochopil priemerný občan, až keď uvidel v telke reportáž o obyvateľoch mesta Yuzurihara v Japonsku. V dokumente videl pobehovať seniorov vo veku nad 85 rokov, ktorí však na svoj vek nijako nevyzerali! Mali pleť bez vrások, pružné kĺby a plné hlavy vlasov a boli vo výbornej fyzickej kondícii. Vysvetlenie? Žiadne rádioaktívne žiarenie ani ryža! Ale strava s nízkym obsahom železa a škrobnatej zeleniny, ktorá vytvára dobré prostredie pre tvorbu kyseliny hyalurónovej v ľudskom tele. Aj neveriaci Tomáš uveril.

 

Dobrý sluha aj pán

Aby sme to nerobili príliš napínavé, zhodnime sa rovno na tom, že kyselinu hyalurónovú v tele aj potrebujeme, aj chceme. Vďaka nej vyzerá naša pokožka k svetu a nebolia nás kĺby. Na svet prídeme s devízovým prísľubom v hodnote cca 15 gramov prirodzenej hyalurónky, s najvyššou koncentráciou v očných tekutinách a kĺboch. Chyba v našom programe je tá, že s pribúdajúcimi rokmi jej máme prirodzene čím ďalej tým menej a ak sa nechceme scvrkávať na objem sušenej slivky, musíme ju telu dodávať externe. A práve tu je namieste prejaviť vďačnosť za to, že ju výrobcovia tlačia ozaj do všetkého a všade.

 

Pleť sa poďakuje

Základom pre pleť šťavnatú ako jabĺčko je hydratácia. A práve tú kyselina hyalurónová veľmi podporuje, pretože na seba viaže molekuly vody. Predávkovať sa ňou je vlastne absolútne nemožné, preto sa nebojte kozmetické prípravky s jej obsahom vrstviť!

Začať môžete od séra s deklarovaným obsahom kyseliny, pokračovať hydratačným krémom s ešte viac kyseliny, očným krémom aj balzamom na pery.  Poistiť si to môžete 2 – 3 x do týždňa hyalurónovou pleťovou maskou a hneď bude pohľad na vás veselší!

Napumpované vlasy

Už ste to počuli? Kyselina hyalurónová dokáže okrem pokožky vypnúť aj vlasy! Aj to len vďaka svojmu večnému smädu po vode. Pri suchých, lámavých alebo poškodených vlasoch udržiava vo vlasových folikuloch vlhkosť, vďaka čomu ostávajú vlasy hydratované a hladké. Takto ošetrená hriva sa ľahšie rozčesáva a nekrepatie.

Kyselinka zároveň vytvára akúsi ochrannú bariéru pred poškodením vplyvom životného prostredia, UV lúčmi a iným znečistením. Ústnym podaním sa tiež traduje, že dokáže stimulovať rast vlasov, pretože zlepšuje prekrvenie vlasovej pokožky a podporuje prísun živín do vlasových folikulov.

 

Kto sa ihly bojí, hajde do lekárne!

Ostrieľaní poľovníci na večnú mladosť vedia, že kyselina hyalurónová sa používa aj ako výplňový materiál v estetickej medicíne. Najčastejšie sa používa pri redukcii vrások, na zväčšenie alebo korekciu tvaru pier či výplne v nazolabiálnej oblasti a líc. O niečo menej známa ale na vzostupe je tiež aplikácia do oblasti kolien, lebo tie evidentne starnú tiež.

Ak máte pred ihlami rešpekt, zavítajte k nám do lekárne. Kyselina hyalurónová sa u nás sype aj leje v podobe množstva krémov, sér, vlasovej kozmetiky aj kapsúl v doplnkovej výžive. Radi pomôžeme s výberom a spoločne zasadíme úder predčasnému starnutiu! Kyselinu na to!

Váš Lekárnik


.

Lakovanie a Pieskovanie