Česko od polnoci z utorka na stredu zavedie dočasné náhodné kontroly po celej dĺžke hranice so Slovenskom. Platiť by mali do 13. októbra, ich prípadné predĺženie bude závisieť od aktuálnej situácie. Na sociálnej sieti X to oznámili český premiér Petr Fiala a minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

foto Facebook PolicieCZ

“Od polnoci zavádzame náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie koordinujeme s Poľskom, ktoré zavádza podobné kontroly, Slovenskom aj ďalšími susednými štátmi,” uviedol český premiér. Tento krok zdôvodnil nárastom počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do EÚ. ČR podľa jeho slov túto situáciu neberie na ľahkú váhu. “Aktívne bojujeme predovšetkým proti prevádzačom a obchodníkom s ľudským nešťastím,” vysvetlil Fiala.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Podľa Rakušana ide o opatrenie, ktoré je na účinný boj so skupinami prevádzačov a nelegálnou migráciou nutné. “Kontroly budú prebiehať náhodne po celej dĺžke hraníc so Slovenskom tak, aby čo najmenej obmedzili cezhraničnú premávku a zbytočne nezaťažovali dopravu ani cestujúcich,” spresnil šéf rezortu vnútra.

Minister dodal, že podobným spôsobom bude svoju hranicu so SR kontrolovať aj Poľsko. “Kontroly plánujeme do 13. októbra, prípadné predĺženie bude závisieť na aktuálnej situácii,” doplnil Rakušan s tým, že ČR je v tejto otázke v kontakte ako so slovenskou stranou, tak aj s Rakúskom a Nemeckom. Rezort vnútra zároveň žiada ľudí o pochopenie a ústretovosť pri prípadnej kontrole.


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

Trnavské rádio Tak akorát 2024