Žije, pracuje, tvorí a užíva si život v Austrálii. Malačianka Natália Chabadová (32) odišla pred siedmimi rokmi za bratom na dovolenku, a napokon zostala žiť v Sydney. Do Malaciek sa však raz za rok vracia a prináša kus svojho umenia, a to doslova. Tentoraz niesla cez pol zemegule svoje obrazy. Plánuje z nich urobiť výstavu u nás na Záhorí.

Práca je zároveň jej koníčkom, vášňou a vysnívaným povolaním. „Všetko sa začalo v mojich rodných Malackách, kde som mala prvú výstavu ako 19-ročná. Vystavovala som potom v ďalších mestách Slovenska a moje obrazy sa postupne dostali k majiteľom v rôznych krajinách sveta. Môj brand Natasha Art tak oslavuje tento rok 12 rokov,“ opisuje mladá umelkyňa. Časom sa k značke Natasha Art pripájali aj ďalšie činnosti. Natália učila deti v Sydney výtvarnú výchovu a hru na klavír, z ktorých postupne vznikli hodiny sound healingu (zvukoterapia, liečba hudbou) a art terapie pre deti a aj pre dospelých. „Venovala som sa aj hlbšie sebapoznávaniu cez meditácie, jogu, rôzne učenia, ceremónie a rituály a spomínaný sound healing, ktoré rozvíjali moju životnú cestu ďalšími smermi.“

Macek Knihy.Zahori

Práca v galérii, mandaly v piesku, vlastné štúdio i autorská tvorba

V Austrálii Natália plánovala zostať len pár mesiacov, stali sa z nich však roky. Pracovala v Aboriginal Dreamtime Fine Art galérii s tradičným umením domorodých aborigénov (pôvodných obyvateľov Austrálie). V Austrálii sú diela niektorých aborigénskych autorov v súčasnosti veľmi vyhľadávané, uznávané a drahé. Zaujímavosťou ich výtvarnej tvorby je, že vznikla pred tisíckami rokov rozprávaním príbehov a odovzdávaním vedomostí z generácie na generáciu, pričom na to nepoužívali písaný jazyk, ale znakové symboly a bodkovanú maľbu. Natália sa inšpirovala ich znakmi a preniesla ich do piesku do veľkoplošných mandál, ktoré kreslila na plážach v Sydney.

V najväčšom meste Austrálie sa jej za posledný rok podarilo vybudovať aj Natasha Art Studio – ide o umelecký a hudobný kreatívny priestor, kde organizovala umelecké workshopy a zvukoterapie s meditáciami. „Ľudia radi navštevovali moje Paint Meditation Wine Piano Workshops, teda hodiny umenia a maľovania v bohémskom štýle s vínom, občerstvením, meditáciou, sprevádzané mojou hrou na klavíri a ďalších nástrojoch. Moje sound healing podujatia rada robím na rôznych plážach v Austrálii. Minulý rok sa mi ich podarilo zorganizovať aj na Slovensku a v Brazílii.“ Pred odchodom na Slovensko štúdio zatvorila, keďže nevie, ako dlho sa tu zdrží. Po návrate mu však pravdepodobne nájde nový priestor.

Popri týchto aktivitách sa Natália venovala aj svojej autorskej výtvarnej tvorbe. Toto leto priniesla na Slovensko aj diela namaľované v Sydney, ktorých ústrednou témou sú posvätné miesta starých Mayov „Cenote“. Tieto mystické jaskynné útvary zaplavené vodou a obklopené džungľou, lianami a kvetmi maľuje v snivých abstraktoch aj v realistickej podobe. „Moja tvorba inšpirovala aj moju maminu. Výstava bude naša spoločná. Teraz hľadám vhodný priestor na Záhorí,“ prezradila počas nášho rozprávania.

Vzdelanie a inšpirácia

Natália je absolventkou výtvarného odboru ZUŠ v Malackách. Počas magisterského štúdia na Univerzite Komenského absolvovala v rámci odboru Marketingová komunikácia aj štúdium kresby a maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a Karlovej univerzite v Prahe. Po ukončení vysokoškolského štúdia pokračovala v ďalšom štúdiu Marketing communication and leadership v Austrálii. Vždy som sa rada vzdelávala, preto mám za sebou aj veľa rôznych kurzov v oblasti umenia a kreativity, napríklad enkaustika, ebru, resin, printmaking. A moje vzdelávanie pokračuje,“ vraví s hrdosťou. Umenie ju fascinovalo už od mala, preto chcela spoznávať svet cestovaním. Zažiť iné kultúry, navštíviť rôzne krajiny, vidieť svetové galérie a súčasne vystavovať a predávať svoje diela. A to sa jej rokmi plní. „Precestovala som niekoľko krajín, z ktorých ma zaujalo hlavne Mexiko a Austrália. Odtiaľ čerpám inšpiráciu pri maľovaní mojich obrazov.“

Sydney si zamilovala

Sydney a celkovo Austrália je multikulturálna krajina, ktorá ponúka umelcom a kreatívnym ľudom pre nás nevídané možnosti. Natália napríklad maľovala svoj autorský obraz na 11 m 2 – veľký múr pri jednej z najznámejších pláží v Austrálii Bondi Beach.Do projektu vybrali práve jej obraz.„Sydney a celkovo Austrália mi definitívne prirástla k srdcu. Myslím, že na každého, kto tam príde, zanechá tento kontinent silný dojem.

Malačianka sa nedávno vydala za Brazílčana, s ktorým sa spoznala v Sydney. Spoločne milujú more a dlhé austrálské letá. Preto je jasné, že sa neplánujú usadiť na Slovensku, ale naopak, vrátiť sa do Sydney a veľa cestovať. Náš rozhovor Natália ukončila slovami: „Neviem, kam ma vietor ešte v živote zaveje, ale dúfam, že to bude dobrým smerom.“ To jej samozrejme želáme aj my a k tomu veľa šťastia!

Viac o Natáliinej tvorbe nájdete na www.natashaa.com.

Text: N. Jánošová, Malacky.sk
foto: archív N. Chabadovej


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

3D filamenty 2023