Zariadiť si veľkú izbu na svoj obraz, aby bola maximálne praktická a elegantná, je umenie. Ale ešte väčšie je – zariadiť si takto malú spálňu či detskú. Posteľ nezmenšíte a izbu nezväčšíte. Malý priestor treba využiť čo najefektívnejšie. Pozrime sa, ako na to.

Posteľ a spálňa sú nenahraditeľné

Večer sa v nej často rozprávate sami so sebou, alebo s partnerom, sústreďujete sa, analyzujete, alebo naopak, uvoľňujete sa a ležiac na posteli vypínate svoje mozgové závity.

Situáciu treba vnímať aj tak, že že si nekupujete posteľ a nezariaďujete spálňu. Kupujete si zdravý spánok, zariaďujete si plnohodnotný relax, optimálny pracovný výkon a dobrú náladu. Podčiarknuté a spočítané: spokojný život a dobré zdravie. Aj keď ide o mierne metafory, zaiste budete súhlasiť s predchádzajúcimi slovami, ktoré ilustrujú dôležitosť postele a spálne v našich životoch.

Postele do malej i veľkej spálne

Dobrí rodičia uprednostnia pohodlie detí pred svojím vlastným, tak to má byť. Svoju spálňu si urobia z najmenšiej izby. Je to tak aj u vás? Miery izby nezmeníte, ale dá sa vybrať veľkosť postele, napr. v ponuke agatanabytok.sk nájdete najmenšiu manželskú posteľ v rozmeroch 140×200.

Aká je vlastne správna veľkosť dvojlôžka? Najbežnejšia je 160×200. Pre dĺžku platí pravidlo: výška človeka + min. 20 cm. Všetko ste si premerali a vychádza vám, že rozmer postele 160×200 bude akurát? Alebo si trúfate aj na posteľ 180×200? Pozor, nemusí to vyjsť. Rozmery v ponukách obchodov udávajú veľkosť matracov, t.j. vnútorné miery posteľného rámu. Pripočítajte hrúbku rámu, niekedy aj čela, predného, zadného, alebo obidvoch. Pri niektorých typoch konštrukcie môžu masívnejšie nohy rám postele aj presahovať. Myslite aj na nočné stolíky a prístup do postele z oboch strán, aby ste partnera či partnerku nemuseli preskakovať.

Postele malé a miesta stále nie je dosť?

Ak vám pár cm chýba, pozrite sa hore. Skrine môžete zväčšiť nadstavcami. Získate nielen miesto, ale nadstavce izbu aj opticky zväčšia. Pomôcť si môžete tiež vhodnými policami a regálmi, najlepšie až po strop. Máte naďalej miesta málo? Vyberte si postele s úložnými priestormi. Zvážte spôsob ich otvárania – priestorovo úsporným vyklápaním, alebo – vysúvaním úložných kontajnerov spod postele. Pohodlne tu uskladníte posteľnú bielizeň, podušky, prikrývky, príp. aj sezónne oblečenie. Zasúvacia posteľ, alebo rozkladacia môže byť dalším riešením.

Posteľ v malej detskej izbe

Je to neraz hádanka, priam rébus. V bežnom 70 m panelákovom byte vyčarovať na ploche 3×5 m peknú detskú izbu, v ktorej bude mať váš potomok všetko potrebné a ešte sa mu bude aj páčiť. Dve deti? Dvojitý rébus… Keď dieťa opustí detskú postieľku, oplatí sa kúpiť mu už dospelácku, t.j. v bežnom rozmere aspoň 80×200 cm, lebo o 5-6 rokov budete nad mierami izby a postele meditovať znovu.

Pre dve deti v malej izbe bude skvelým riešením 2-miestna poschodová posteľ, ktorá má pod dolným lôžkom navyše úložný priestor. Pomôcť môže aj dvojitá posteľ, pričom dolná sa zasúva pod hornú. Ak máte jedného potomka, v malej detskej izbe sa vám osvedčí poschodová jednolôžková posteľ. Voľný priestor dolu zostane na hranie, školákovi v ňom umiestnite písací stolík a zásuvkovú skrinku. Pri bežnej jednolôžkovej posteli s úložným priestorom získate miesto vďaka vyklápaciemu mechanizmu, alebo výsuvným kontajnerom pod posteľou. Ale pozor – bude ich kam vysunúť? Presný meter sa vám určite zíde!

Princíp využitia priestoru je rovnaký ako v malej spálni, alebo centre veľkomesta – rozvoj do výšky!


.

Lakovanie a Pieskovanie