Aj keď to posledné mesiace vyzeralo tak, že covidová hrozba pominula, s návratom detí do škôl a s príchodom jesene obávaný vírus začína opäť šarapatiť a nakazených pacientov s covidom aj v našom regióne pomaly pribúda. Koniec koncov, odborníci takýto vývoj očakávali.

ilustračné foto Envato Elements / LightFieldStudios

Na aktuálnu situáciu týkajúcu sa výskytu ochorenia Covid-19 na území Senického a Skalického okresu sme sa spýtali Mgr. Marty Tencerovej, vedúcej oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Senici: “V rámci pôsobnosti RÚVZ Senica je sledovanie zabezpečené vo vzorkách odpadovej vody z ČOV Senica. Oddelenie epidemiológie kontinuálne sleduje výskyt akútnych respiračných ochorení, aj hospitalizácií, najmä v období tzv. chrípkovej sezóny (október až apríl), kedy ľudí vo zvý-enej miere postihujú respiračné ochorenia, medzi ktoré patrí aj Covid-19. Momentálne zaznamenávame minimálne zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení a chrípke podobných ochorení aj v okresoch v pôsobnosti RÚVZ Senica.”

Plocha draka Knihy.Zahori

Od 21. septembra spustilo ministerstvo zdravotníctva očkovanie novou adaptovanou vakcínou Comirnaty Omicron XBB.1.5 pre vekovú kategóriu od 12 rokov ako jednu 0,3 ml dávku najskôr po 3 mesiacoch od poslednej podanej vakcíny proti ochoreniu Covid-19, a to bez ohľadu na predchádzajúce očkovanie, podané dávky a vakcínu proti ochoreniu Covid-19. Záujem verejnosti o ďalšie očkovanie však klesá spolu s ubúdaním imunity. “V súčasnosti pre očkovanie Ministerstvo zdravotníctva SR vytvorilo 29 očkovacích miest v rámci celého Slovenska, ide o ústavné zdravotnícke zariadenia. Zoznam očkovacích miest sa nachádza na webových stránkach Ministerstva zdravotníctva SR s uvedením termínov očkovania bez registrácie. Registrovať sa na očkovanie je možné na webových stránkach www.korona.gov.sk,”
uviedla epidemiologička.

Covid-19 síce dnes nepredstavuje takú akútnu hrozbu ako pred dvomi rokmi, to však neznamená, že môžeme túto chorobu ignorovať. Hygienici pripomínajú, že známe ochranné opatrenia proti infekcii sú stále účinné a mali by sa aj zodpovedne používať vrátane vetrania, dezinfekcie rúk, nosenia rúšok v preplnených miestnostiach a očkovania.


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

Trnavské rádio Tak akorát 2024