Senický štadión bol v sobotu (30.9.) svedkom nevídaného prekvapenia. Na ľade sa pred priateľským zápasom objavili dve legendy svetového hokeja – fínsky tréner Jukka Jalonen a bývalý hokejový majster Raimo Helminen. Ako sa podarilo takým osobnostiam zavítať do Senice počas priateľského zápasu? Tajomstvo odhalil majiteľ klubu HC Dukla Senica, Pavol Krutý.

foto HC Dukla Senica

Obaja Fíni prišli do Senice hrať golf. Keď sa to Krutý dozvedel neváhal a vyrazil za nimi pokúsiť sa dostať ich na priateľský zápas jeho tímu z tretej slovenskej ligy.

“Neváhal som ani sekundu, zobral som klubovú šiltovku, šál a pred vstupom do reštaurácie som nervózne čakal na Jukku Jalonena. To som ešte ani len netušil, že je tu aj Raipe. A teraz to najlepšie z celého dňa! Jukka Jalonen ma veľmi priateľsky a s úsmevom privítal. Najprv som mu odovzdal darček od Dukly, privítal ho na Slovensku, vyjadril obdiv nad jeho úspechmi a opýtal sa ho ako sa mu páči v Senici na golfe,” vysvetluje na sociálnej sieti Krutý.

“Absolútne som ešte netušil, že sa skutočne môže stať to, že príde do Senice na hokej. Na sto percent som sa snažil rešpektovať jeho súkromie a jeho voľný čas. Jukka celý čas ukazoval veľkú profesionalita a rešpekt k svojej vlastnej osobe a úlohe na tomto svete. Vypočul si môj, krátky príbeh o tom, čo sa v Dukle snažíme robiť, o tom aké DNA má naša Dukla a že by bolo pre nás obrovskou poctou, keby navštívil za približne štyri hodiny náš zápas. Jukka bez váhania súhlasil, čo pripisujem jeho oddanosti k hokeju a veľkosti jeho osobnosti. Pochopil, aká veľká vec by to pre nás bola a bol ochotný obetovať dve hodiny svojho voľného času pre chlapca vo vanskách a v šiltovke, o ktorom nikdy nepočul a pre klub, ktorý hrá na Slovensku tretiu ligu. Smekám pred ním klobúk dole!” pokračuje majiteľ klubu HC Dukla Senica.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Následne sa stretli v reštaurácii, kde dohodli podrobnosti ich návštevy zápasu, už aj s Helminenom. Po dohode Krutý s nádejou zamieril späť na štadión, či títo špeciálni hostia skutočne zavítajú na zápas. “Jukka mi asi trikrát povedal, že keď povie, že príde, tak príde, napriek tomu to pre mňa bolo také, že som si hovoril – pokiaľ ho tu neuvidím, neuverím. Potom však zaparkovala malá dodávka pred štadiónom a z nej vystúpilo osem Fínov a medzi nimi dve totálne obrovské svetové hokejové legendy. Wau.”

Jukka Jalonen a Raimo Helminen sa pred priateľským zápasom objavili na ľadovej ploche a hodili čestné buly. “Celá skupina sa veľmi dobre bavila na tribúne aj vo VIP priestore, počas druhej tretiny sadli do auta a odišli do Bratislavy. Jukka Jalonen mi povedal, že sa mu veľmi páčila atmosféra na štadióne, užívali si, keď náš fanklub robil “druhá strana odpovedá” a ocenil aj umenie našich hráčov, ktorí dali zopár pekných gólov.  Veľmi živo si pamätám aj momentku, keď Branislav Rehus vymietol šibenicu a Raimo Helminen uznanlivo kýval hlavou smerom na Jukku Jalonena. Totálny bizár,“ popisuje zážitok s legendami Pavol Krutý.

Jalonen má na konte na tri zlaté medaily z majstrovstiev sveta a zlatú medailu z olympijských hier. Okrem týchto úspechov sa mu podarilo získať titul z juniorského šampionátu a tiež z domácej ligy. Aktuálne stojí v čele fínskej hokejovej reprezentácie.

Helminen má za sebou tri sezóny v kanadsko-americkej NHL a šestnásť sezón vo fínskej najvyššej lige. Jeho vitrína sa pýši zlatou a štyrmi striebornými medailami z majstrovstiev sveta, striebetnou a dvomi bronzovými z olympiád. Vyhral ligu v Fínsku i dva razy vo Švédsku, štyrikrát bol vyhlásený za hráča All-stars fínskej ligy a raz bol jej najlepším strelcom. Tiež pôsobil ako asistent trénera pri tíme Ilves Tampere.


.
Toto je čítané

TTSK: Na olympiáde stredoškolákov sa zúčastnilo 900 študentov

Viac ako 900 študentov sa zúčastnilo na 16. ročníku Župnej olympiády stredoškolskej…

3D filamenty 2023