Mário Zajac (19) z Rohožníka patrí medzi najvýraznejšie slovenské motocyklové talenty. Hoci je niekoľkonásobným majstrom Slovenska, po bežných cestách na motorke nejazdí, a ani ho to neláka. Keď dupne na plyn, je v bezpečí na okruhu. A tam veru pridať rýchlosť vie.

Mário Zajac v strede, foto CNV

Túto sezónu súťažil v prestížnom talianskom seriáli CNV (federácia MOTOASI), ktorý aj vyhral. Stal sa prvým víťazom šampionátu z bývalého Česko-Slovenska. Obzvlášť v Taliansku, motocyklovej Mekke, je takéto víťazstvo pre cudzinca naozaj nevšedné.

Mário počas sezóny pretekal aj na Slovensku a v Česku, no Taliansko bolo absolútnou prioritou, čomu jeho tím podriadil úplne všetko. “Na začiatku sezóny sa nám vôbec nedarilo, mali sme veľa technických problémov. Avšak druhá polovica sezóny nám vyšla. Počas leta v Ottobiane som vyhral jedny rýchle a dva hlavné preteky. To nás v celkovom hodnotení posunulo hore a pred posledným podujatím som vedel, že mám šancu bojovať o titul šampióna,” vysvetľuje Mário.

foto CNV

Sezóna pozostávala z piatich víkendov, počas ktorých bolo na programe niekoľko pretekov. Počas toho posledného, na prelome septembra a októbra na okruhu Cremona, sa rozhodovalo o víťazovi celej sezóny. “Bolo to psychicky náročné. Komplikácie nastali ešte pred pretekmi, keď sa nám vibráciami motora predrala plomba na motore, a ja som musel štartovať z posledného miesta. Bol som jedným z najrýchlejších a vybojoval som 2. miesto v mojej kategórii. Hlavné preteky som dokončil na 2. a 3. mieste.” V Cremone síce nevyhral, no podstatnejšie boli body, ktoré získal za umiestnenia. Vďaka nim sa stal víťazom celkového poradia.

Počas sezóny sa Mário zúčastnil aj na medzinárodných majstrovstvách SR a ČR. Oba šampionáty však boli skôr dobrým tréningom na Taliansko. “Na Slovensku som absolvoval len dva víkendy, kde som všetky preteky vyhral. V Česku som bol niekoľkokrát v TOP 3.”

foto CNV

Mário jazdí na motorkách prakticky od narodenia. Jeho prvým pretekárskym strojom bol minibike, na ktorý sa posadil už ako trojročný. Postupne prechádzal na stále väčšie a silnejšie stroje. Vyhrával a napredoval, a tak skúšal čoraz väčšie výzvy. Majstrovské tituly na Slovensku mu nestačili, a tak sa pozrel aj za hranice. Medzi jeho najcennejšie umiestnenia v silnej konkurencii patrí 7. miesto na ME v kategórii Ohvale 160 v roku 2020. Vlani obsadil 4. miesto na talianskom šampionáte CIV Junior,
kde si zmeral sily s jazdcami z majstrovstiev sveta Moto3.

Čo ďalej? „Na budúcu sezónu ešte nemáme stanovený cieľ. Všetku energiu sme venovali tejto sezóne, aby dopadla tak, ako sme si ju predstavovali.”

Neistota a motošport na Slovensku patria k sebe. Nájsť peniaze nie je ľahké, no ufinancovať štarty v za-raničí i celoročnú prípravu z vlastných zdrojov je prakticky nemožné. Aj preto je Mário veľmi vďačný sponzorom a všetkým, ktorí mu pomáhali. Ak sa ale má naďalej posúvať vpred, bez ďalšej pomoci to určite nepôjde. Držíme palce!

Ján Hargaš, Mesto Malacky


.