Mário Zajac (19) z Rohožníka patrí medzi najvýraznejšie slovenské motocyklové talenty. Hoci je niekoľkonásobným majstrom Slovenska, po bežných cestách na motorke nejazdí, a ani ho to neláka. Keď dupne na plyn, je v bezpečí na okruhu. A tam veru pridať rýchlosť vie.

Mário Zajac v strede, foto CNV

Túto sezónu súťažil v prestížnom talianskom seriáli CNV (federácia MOTOASI), ktorý aj vyhral. Stal sa prvým víťazom šampionátu z bývalého Česko-Slovenska. Obzvlášť v Taliansku, motocyklovej Mekke, je takéto víťazstvo pre cudzinca naozaj nevšedné.

Mário počas sezóny pretekal aj na Slovensku a v Česku, no Taliansko bolo absolútnou prioritou, čomu jeho tím podriadil úplne všetko. “Na začiatku sezóny sa nám vôbec nedarilo, mali sme veľa technických problémov. Avšak druhá polovica sezóny nám vyšla. Počas leta v Ottobiane som vyhral jedny rýchle a dva hlavné preteky. To nás v celkovom hodnotení posunulo hore a pred posledným podujatím som vedel, že mám šancu bojovať o titul šampióna,” vysvetľuje Mário.

foto CNV

Sezóna pozostávala z piatich víkendov, počas ktorých bolo na programe niekoľko pretekov. Počas toho posledného, na prelome septembra a októbra na okruhu Cremona, sa rozhodovalo o víťazovi celej sezóny. “Bolo to psychicky náročné. Komplikácie nastali ešte pred pretekmi, keď sa nám vibráciami motora predrala plomba na motore, a ja som musel štartovať z posledného miesta. Bol som jedným z najrýchlejších a vybojoval som 2. miesto v mojej kategórii. Hlavné preteky som dokončil na 2. a 3. mieste.” V Cremone síce nevyhral, no podstatnejšie boli body, ktoré získal za umiestnenia. Vďaka nim sa stal víťazom celkového poradia.

Macek Knihy.Zahori

Počas sezóny sa Mário zúčastnil aj na medzinárodných majstrovstvách SR a ČR. Oba šampionáty však boli skôr dobrým tréningom na Taliansko. “Na Slovensku som absolvoval len dva víkendy, kde som všetky preteky vyhral. V Česku som bol niekoľkokrát v TOP 3.”

foto CNV

Mário jazdí na motorkách prakticky od narodenia. Jeho prvým pretekárskym strojom bol minibike, na ktorý sa posadil už ako trojročný. Postupne prechádzal na stále väčšie a silnejšie stroje. Vyhrával a napredoval, a tak skúšal čoraz väčšie výzvy. Majstrovské tituly na Slovensku mu nestačili, a tak sa pozrel aj za hranice. Medzi jeho najcennejšie umiestnenia v silnej konkurencii patrí 7. miesto na ME v kategórii Ohvale 160 v roku 2020. Vlani obsadil 4. miesto na talianskom šampionáte CIV Junior,
kde si zmeral sily s jazdcami z majstrovstiev sveta Moto3.

Čo ďalej? „Na budúcu sezónu ešte nemáme stanovený cieľ. Všetku energiu sme venovali tejto sezóne, aby dopadla tak, ako sme si ju predstavovali.”

Záhorácke rádio 2024 01

Neistota a motošport na Slovensku patria k sebe. Nájsť peniaze nie je ľahké, no ufinancovať štarty v za-raničí i celoročnú prípravu z vlastných zdrojov je prakticky nemožné. Aj preto je Mário veľmi vďačný sponzorom a všetkým, ktorí mu pomáhali. Ak sa ale má naďalej posúvať vpred, bez ďalšej pomoci to určite nepôjde. Držíme palce!

Ján Hargaš, Mesto Malacky


.
Toto je čítané

Turistický pochod Hasprúnska 10, 20, 23, 50

Pre milovníkov turistiky máme tipy na populárne podujatia Hasprúnska 10, 20, 23,…

3D filamenty 2023