Poľnohospodárov na Záhorí trápia premnožené hraboše. Malé poľné hlodavce dokážu zlikvidovať celé polia úrody a boj s nimi je mimoriadne náročný.

ilustračné foto Envato Elements / CreativeNature_nl

Postihnutý je celý región, najhoršia situácia je však v okrese Senica. “Na základe vykonaného monitoringu tu evidujeme škody spôsobené hrabošmi na ploche 2636 hektárov, pričom výška škody bola vyčíslená na 317 702 eur,” uviedla riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Senici Katarína Krčová.

Dodala, že ďalší vývoj situácie bude závisieť od počasia a poľnohospodári rátajú, že škody sa ešte môžu zvyšovať. “Ďalší monitoring budeme vykonávať koncom roka a údaje budeme naďalej aktualizovať,” spresnila Krčová.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Na likvidáciu hrabošov poľnohospodári používajú prípravok STUTOX II, ktorý je na výnimku povolený v termíne od 22. augusta do 31. októbra. Medzi poľnohospodárske subjekty, ktoré s premnoženým hrabošom poľným bojujú, patrí aj PD Senica. “Hrabošom praje počasie – nie sú studené noci a neprší. Okrem toho bola aj dobrá úroda,” konštatuje vedúci rastlinnej výroby Ján Schemmer. Najviac postihnuté sú podľa jeho slov viacročné krmoviny, najmä lucerka. Hraboš sa však činí aj na repke olejnej a ozimnej a pšenici ozimnej. “Aktuálne vyorávame cukrovú repu, a prakticky každá buľva je nahryznutá hrabošom. Je to však príroda, pracujeme v prírode, a tak s tým jednoducho musíme rátať,” dodal J. Schemmer.

Hraboše však nie sú jediný dôvod, prečo majú poľnohospodári hlavy v smútku. “Okrem škôd spôsobených hlodavcami evidujeme aj škody spôsobené poľovnou zverou, suchom, silným dažďom a mrazom,” doplnila informácie o škodách riaditeľka RPPK Senica Katarína Krčová.


.
Toto je čítané

Mesto Senica oceňovalo osobnosti kultúry

Na základe nominácií verejnosti a kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií ocenili v Senici…

3D filamenty 2023