O dvadsať percent zdražie od budúceho roka cestovanie autobusmi prímestskej dopravy v Trnavskom kraji. Zvýšenie cien cestovného sa dotkne všetkých druhov cestovných lístkov, zámer schválili na stredajšom zasadnutí poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

foto TTSK

“Cestovanie prímestskou autobusovou dopravou v TTSK prešlo v poslednom období výraznými zmenami. V januári sme spustili zónové členenie kraja a nový druh predplatných cestovných lístkov (PCL), ktoré si môžu cestujúci až do konca tohto roka zakúpiť za zvýhodnené uvádzacie ceny,” uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič. Udržať verejnú dopravu v náležitom štandarde pri súčasnom vysokom raste nákladov a pri súčasných cenách cestovného nie je podľa neho možné. “Aby sme vedeli pokryť narastajúce výdavky, museli sme pristúpiť k nepopulárnemu zvýšeniu cien, ktoré začne platiť od 1. januára 2024,” povedal.

Cestujúci majú možnosť zakúpiť si zvýhodnené sieťové predplatné cestovné lístky, pričom študentský 180-dňový cestovný lístok ostáva v platnosti aj na najbližší rok. Držiteľov Senior pasu (70+), ktorí môžu využívať prímestskú autobusovú dopravu v kraji bezplatne, sa úprava cien nebude týkať. Podľa Viskupiča opatrenie je aj prípravou na budúcu prepojenosť systémov do jedného spoločného integrovaného dopravného systému či zavádzanie elektronických informačných systémov do autobusov.


.
Toto je čítané

Zámok v Malackách sa pripravuje na letnú sezónu

Zámok v Malackách alebo Malacký kaštieľ bude od 1. mája do konca…

BM Salon EV