Mnohé obce v uplynulých dňoch potešila informácia, že vláda samosprávam odpustí pôžičky, ktoré získali od štátu počas pandémie koronavírusu. K tým šťastným patrí aj Lozorno.

foto Tibi Photo, Lozorno.sk

V súvislosti s negatívnym vývojom hospodárenia v roku 2020, ovplyvneným najmä pandémiou ochorenia Covid-19, bolo subjektom územnej samosprávy poskytnutých zo štátnych finančných aktív spolu 151 919 185 eur ako návratná finančná výpomoc. Pôžičky mali samosprávy splácať postupne v štyroch rovnomerných splátkach v rokoch 2024 až 2027, a to každoročne do 31. októbra.

Pohľadávka vo výške takmer 152 miliónov eur voči mestám a obciam však teraz zanikne. Návrh zníženia finančných aktív je výsledkom rokovaní zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a združenia samosprávnych krajov SK8. Tento krok ocenili aj predstavitelia obce Lozorno. “Rozhodnutím vlády sme získali k dobru ďalších 60-tisíc eur,” konštatoval starosta Ľuboš Tvrdoň.

“Boli sme to my spoločne, ktorí prijatie tejto štátnej podpory dva roky dozadu schválili. Spoločne sme vtedy spravili aj zodpovedné rozhodnutie, konajúc po zrelej úvahe. Mnohí, čo nás za to vtedy kritizovali a označovali za hlúpych hazardérov, tak zvyknú podobne robiť i dnes. Mýlili sa vtedy a mýlia sa aj teraz. Tých 60-tisíc od vlády pre Lozorno nebolo prejedených. Do posledného centu sú v novom chodníku na Dlhej ulici…” Starosta zdôrazňuje, že chodník tak o ušetrenú sumu zostáva pre obyvateľov Lozorna lacnejší.


.
Toto je čítané

Ondrej Vanek z Gbiel čistí po celom svete rieky od odpadu

Ak niekomu položíte otázku, aká je voda, medzi časté odpovede patrí čistá,…

Lakovanie a Pieskovanie