Dvojica hráčov HC Záhoráci Stupava/Malacky – Marek Tóth a Jakub Jánoš, dostala pozvánku do juniorskej reprezentácie Slovenska, ktorá sa pripravuje pod vedením trénera Michala Barana.

Jeden z nominovaných Záhorákov – Marek Tóth, sa hádzanej venuje už od prvej triedy základnej školy. „K tomuto športu ma priviedla  staršia sestra, ktorá takisto hrávala za HC Tatran Stupava. Vyskúšal som si aj futbal, ale ťahalo ma to viac k hádzanej, ktorá bola pre mňa podstatne atraktívnejšia. Mojimi trénermi počas mojej predchádzajúcej kariéry boli Rudolf Draškovič ml., Miroslav Jančár a Maroš Mader,“ prezradil o svojich začiatkoch 19-ročný Stupavčan.

Aktuálne už zarezáva v prvom tíme HC Záhoráci Stupava/Malacky a momentálne sa po 8 odohratých dueloch delí so spoluhráčmi v Niké Handball extralige o 3. priečku s Novými Zámkami. V minulých sezónach hral klub o spodnejšie priečky. Čo sa zmenilo, že sa momentálne tak darí?

Záhorácke rádio 2024 01

„Začali sme tvrdou letnou prípravou, ktorá bola náročná. Pomohla nám však k veľmi dobrej kondícii, keďže sme tím, ktorý hrá rýchlu hádzanú. Taktiež pomohli príchody Anura Burnazovića a Michala Kurku ktorí priniesli do tímu skúsenosti, ktoré nám chýbali. Dôležitý bol aj príchod Franeho Blaškovića na pravé krídlo, keďže nám chýbal ľavák na tomto poste. Spravili sme kus dobrej roboty a každým tréningom a zápasom sme sa zlepšovali, čo dospelo až k tomuto bodu. No stále s tým ešte nie sme spokojní a budeme ďalej tvrdo pracovať, aby sme dosahovali ešte lepšie výsledky,“ naznačil dôvody pokroku ale aj fakt, že mužstvo má ešte stále rezervy študent na Univerzite Komenského.

Pre aktuálneho juniorského reprezentanta je aktuálny ročník náročný aj tím, že okrem zápasov mužov pravidelne nastupuje aj za starší dorast. Predsa len u mužov je jeho rola zatiaľ iná, ale v doraste patrí spolu s Jakubom Jánošom medzi hlavných ťahúňov. Ako vníma rozdiel medzi dorastom a mužmi? Nie je to náročné, takmer každý víkend odohrať dva súťažné zápasy?

„Je to náročné, ale keďže už v tomto móde hrám tretiu sezónu, tak som si na to zvykol. Ja som rád že tréner Bojan Ćirić mi dáva šancu ukázať sa aj v A-tíme a verí mi. Rozdiel medzi mužskými a dorasteneckými tréningami je výrazný. Pociťujem, že mužské tréningy sú náročnejšie a na vyššej úrovni ako v doraste. To však neznamená, že tie dorastenecké tréningy sú jednoduché, rovnako aj na nich si poriadne zamakáme,“ prezradil ako vníma niekedy až dvojnásobné zaťaženie ešte stále len 19-ročný hádzanár.

Výkony, ktoré podáva, neunikli ani pozornosti reprezentačných trénerov a spolu s Jakubom Jánošom sa ocitli v reprezentačnej nominácii juniorov. „Pozvánka do reprezentácie juniorov ma veľmi potešila a som rád že tu môžem byť a ukázať čo dokážem. Očakávam, že mi to dá ďalšie skúsenosti, ktoré mi pomôžu k ďalšiemu zlepšeniu. Myslím si, že nominácia je predovšetkým vďaka výkonom v doraste. Predsa len tam je moja úloha výraznejšia ako v A-tíme. Ale určite pomohlo aj to že naskakujem aj extraligovom mužstve. Chcem ale zdôrazniť, že bez mojich spoluhráčov, bez podpory od všetkých a najmä mojich trénerov by som to nedokázal,“ skromne poznamenal k svojej nominácii Marek.


.
Toto je čítané

Karting: Stupavčan Jakub Gašparovič vyhral prestížne preteky vo Francúzsku

Slovenský reprezentant, 13-ročný Jakub Gašparovič zo Stupavy, sa stal vo francúzskom Val…

BM Salon EV