Nie je žiadnym tajomstvom, že počet pediatrov v Malackách je kritický. Všetky tunajšie lekárky už boli v dôchodkovom veku a čelili návalu neprimerane veľkého množstva pacientov. Za posledných 4-5 rokov skončili svoje praxe tri ambulancie a pacienti sa prerozdelili medzi zostávajúce štyri lekárky. Istá úl’ava prichádza v podobe otvorenia novej pediatrickej ambulancie MUDr. Tatiany Spevákovej. Spoločne so svojím tímom sa rozhodla na Nádražnej ulici otvoriť nízkoprahovú bezbariérovú detskú kliniku.

foto N. Jánošová, malacky.sk

“Naše dvere sú otvorené pre pacientov, ktorí potrebujú vyšetrenie tu a teraz. Máme zmluvu so všetkými tromi zdravotnými poisťovňami. Netreba sa objednávať, pacienti môžu prísť osobne. Poskytujeme aj nadštandard za úhradu, ale to nie je primárna forma našich služieb,” hovorí MUDr. Tatiana Speváková.

Ambulancia zatiaľ eviduje 900 nových pacientov, prílev ďalších si korigujú. Majú nastavený systém, tak, aby sa stihli o všetkých postarať pozorne a zodpovedne. Mesačne prijímajú 200 nových pacientov. S celkovým počtom idú od nuly, „nezdedili” žiadnych pacientov od iného lekára. Pacienti k nim prichádzajú od rôznych lekárov z okolia i z malackých ordinácií, sú medzi nimi už aj rodičia novonarodených bábätiek. “Prijali sme aj deti, ktorých zdravotné záznamy sú naozaj rozsiahle a potrebujú pomoc. V očiach rodičov čítame obrovskú vďačnosť za to, že sa chceme o ich deti postarať,” opisuje situáciu MUDr. Tatiana Speváková.

Záhorácke rádio 2024 01

Ambulancia má nové moderne zariadené veľkorysé priestory, ktoré tvorí čakáreň s recepciou a tri vyšetrovne. Spolu s MUDr. Spevákovou tu budú pracovať tri lekárky, ktoré si postupne dokončia niekoľkoročný proces licencovania, aby mohli samostatne pracovať, a tiež tri zdravotné sestry.

Vznik novej ambulancie podporilo mesto Malacky sumou 10-tisíc eur, dotáciu schválili poslanci mestského zastupiteľstva. “Nikto z poslancov nemal výhrady, aby sme pri vytvorení detskej kliniky pomohli. Nemôžeme nahrádzať štát, ani VÚC, ale ak vieme reálne pomôcť, tak to robíme. Do budúcna by sme radi vytvorili mechanizmus systematickej podpory aj pre už existujúce ambulancie. Ďakujem pani doktorke Spevákovej a jej tímu. Som rád, že sa nenechali odlákať podmienkami za hranice mesta, okresu, či štátu,” hovorí primátor Juraj Říha.

Podľa slov MUDr. Spevákovej sa medzičasom situácia s lekármi v Malackom okrese mierne upokojila, nový lekár pribudol v Gajaroch a stabilizovali sa aj v Stupave. “Verím, že o rok budeme v našej klinike pracovať tri lekárky súvisle 5 dní v týždni v ordinačných hodinách minimálne tak veľkorysých ako dnes. Ak by to nepostačovalo, sme pripravení ich rozšíriť. Tešíme sa na všetkých malých pacientov a ich rodičov a ďakujeme za dôveru,” dodáva MUDr. Speváková.

N. Jánošová


.
Toto je čítané

Štartujeme SIAF 2024: 120 dní do začiatku najväčšej leteckej udalosti roka 

Odrátavanie začína! Do štartu 14. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2024 na…

Trnavské rádio Tak akorát 2024