V posledných rokoch sa v Senici viacero objektov premenilo na ubytovne pre cudzincov. Dočasný domov tu našli ľudia pracujúci vo fabrikách v meste a okolí, ale aj odídenci z Ukrajiny, pre ktorých sa Slovensko stalo útočiskom pred vojnou.

ilustračné foto

Koľko ukrajinských odídencov v Senici aktuálne žije, sa presne povedať nedá “Mestský úrad má evidenciu iba o tých, ktorí majú podpísanú zmluvu o poskytnutí ubytovania odídenca. Tento počet sa mení z mesiaca na mesiac, napr. v septembri 2023 bol príspevok vyplatený za 121 odídencov,” uviedla Silvia Krčová, vedúca organizačného oddelenia a vnútornej správy MSÚ Senica.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Dodala, že odídenci sú väčšinou ubytovaní v súkromných nehnuteľnostiach, iba niekoľkí využívajú ubytovne: “V týchto ubytovniach je ubytovaných viacero ukrajinských občanov, ale mesto ich nijakým spôsobom neeviduje, keďže príspevok za ubytovanie je riešený prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR.”

Mestská polícia v Senici nezaznamenáva v súvislosti s Ukrajincami žiadne problémy, ojedinele sa vyskytlo len rušenie nočného pokoja v ubytovni. “V meste má trvalé bydlisko nahlásených približne 500 cudzincov, občania prichádzajúci z územia Ukrajiny majú štatút Dočasné útočisko,” dodala Krčová.


.
Toto je čítané

Mesto Senica oceňovalo osobnosti kultúry

Na základe nominácií verejnosti a kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií ocenili v Senici…

BM Salon EV