K šiestym narodeninám nemohlo dostať krajší darček od poslucháčov. V počúvanosti predbehlo v Trnave všetky ostatné slovenské rádiá a v Skalici má 16% počúvanosť.

Vysielanie Trnavského rádia z mestského busu v Trnave. Zdroj: Vizart
Vysielanie Trnavského rádia z mestského busu v Trnave. Zdroj: Vizart

Poslucháči v čerstvom prieskume posunuli Trnavské rádio na prvú priečku v počúvanosti. Ide o historicky najlepšie čísla. V Trnave prekonalo doterajšieho lídra Rádio Expres o takmer päť percentuálnych bodov. Ostatné rozhlasové stanice zaostali za Trnavským rádiom ešte výraznejšie.

Zdroj: Agentúra AKO, október 2023

Prečo je prieskum pre rádio dôležitý? V digitálnej dobe sa spoliehame na sociálne siete a smartfón vo vrecku. Tie však vytvárajú bublinu sledovateľov, ktorej ponúkajú obsah podľa počtu lajkov a emócie. Spravidla čím viac negatívnej, tým viac zdieľanej.

Rádio je naopak pozitívnym médiom, ktoré vysiela tu a teraz. Znie to síce staromódne, ale život v prítomnosti má nesporné výhody, hoci sa ťažšie merajú. Poslucháči vo svojom aute nemôžu “lajknúť” to, čo počuli, ale vedia o tom diskutovať či zasmiať sa. Rádio totiž zachytáva poslucháčov na rôznych miestach a v rôznom čase. A to je možné zistiť iba špecializovaným prieskumom.

Viac ako štyri tisícky respondentov sa nemýlia

Aktuálny prieskum uskutočnila agentúra AKO v októbri  2023 na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. Bol vypracovaný podľa medzinárodných štandardov kvality ESOMAR a štandardov Slovenskej Asociácie Výskumných Agentúr, ktorých je agentúra AKO členom. Medziročný prieskum počúvanosti už piaty rok za sebou zadáva sieť regionálnych rádií – RegioMedia, ktorej súčasťou je aj Trnavské rádio.

Trnavské rádio disponuje podrobnými číslami už od roku 2019, spolu tak ide o vzorku viac ako 4 000 náhodných respondentov. Obísť namerané dáta je teda nemožné.

Denne počúva Trnavské rádio stále viac ľudí

Poslucháči si Trnavské rádio skutočne obľúbili. Pribudli mu totiž denne sa vracajúci poslucháči. Kým pred rokom si ho denne naladilo 28,1 %, v aktuálnom prieskume zaznamenalo nárast na 36,3 % poslucháčov. Viackrát do týždňa ho počúva 25,9 % poslucháčov.

V Trnavskom kraji je Trnavské rádio v spontánnej znalosti na prvom mieste medzi regionálnymi rádiami a celkovo na treťom mieste. Ide zhruba o 143 000 ľudí.

Zdroj: Agentúra AKO, október 2023 
Zdroj: Agentúra AKO, október 2023

Okrem Trnavy rástli Piešťany i Skalica

Trnavské rádio nevysiela iba v Trnave. Medziročne mu rástla počúvanosť najvýraznejšie v okresoch Piešťany a Skalica. V Piešťanoch poskočilo z 12 % na 17 % a v Skalici je po prvýkrát s počúvanosťou na úrovni 16 %. Nadpriemerne tak počúvajú Trnavské rádio poslucháči z okresov Piešťany a Skalica.

Až 44 % z tých, ktorí spontánne uviedli Trnavské rádio, tvorí ekonomicky najaktívnejšia skupina poslucháčov vo veku od 26 do 45 rokov. Spontánna znalosť Trnavského rádia mierne rastie so zvyšujúcim sa vzdelaním.

V aute je výrazne najpočúvanejšie. Zapne si ho tam takmer 55,1 % respondentov dopytovaných v prieskume. Doma ho počúva niečo vyše 33% a v práci 28,2 % poslucháčov.

Najrýchlejšie regionálne spravodajstvo aj zábava

Živé spravodajstvo je v Trnavskom rádiu vysielané vždy o 5 minút skôr ako ostatní, teda vždy 5 minút pred celou. „Je to unikátne a spojené práve s Trnavským rádiom,” hovorí Nikol Kaňuková, programová riaditeľka Trnavského rádia. Lietajúci reportéri mapujú dianie priamo v teréne a prinášajú ho do vysielania. Spravidla okamžite.

Samozrejmosťou je dopravný servis 0800 202 900, ktorý sa postupne stal rýchlym zdrojom dopravných informácií v regióne. „Nezaťažujeme poslucháčov informáciami z opačného konca Slovenska. O to podrobnejší sme v domácom kraji,“ doplnila Nikol Kaňuková.

Rádio je život a život je aj o zábave. Trnavské rádio žije tam, kde žijú jeho poslucháči. Napríklad v autobuse, z ktorého naživo vysielalo niekoľko koncertov s účasťou pristupujúceho i vystupujúceho publika.

Trnavské rádio v Skalici a okolí na 106,0 MHz
Trnavské rádio v Skalici a okolí na 106,0 MHz

.
Toto je čítané

Mesto Senica oceňovalo osobnosti kultúry

Na základe nominácií verejnosti a kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií ocenili v Senici…

Trnavské rádio Tak akorát 2024