Chcete si po tréningu alebo po dlhom nosení osviežiť svoju športovú obuv? Možno robíte sezónne upratovanie a chcete si pripraviť topánky na novú sezónu? A možno Váš obľúbený pár topánok potrebuje poriadne vyčistiť od blata, odstrániť škvrny z trávy alebo sa zbaviť iných nečistôt? V tom prípade existujú rýchlejšie spôsoby než ručné pranie. Ako vyprať tenisky v práčke a bude to pre nich vôbec bezpečné? Poradíme Vám, ktoré topánky môžete prať v automatickej pračke, a ktoré môžete týmto spôsobom zničiť.

Aké topánky sa nesmú prať v práčke? Ako ich vyčistiť?

Nie všetky topánky je možné prať v práčke. Týmto spôsobom sa nedá vyčistiť kožená obuv, ktorá by sa mohla deformovať, scvrknúť a mohli by sa na nej objaviť škvrny. Na starostlivosť o takúto obuv je najlepšie si kúpiť čistiacu súpravu, napr. Ultimate Sneaker Care Kit, ktorú nájdete na S’portofino.

Čo by sa malo v čistiacej súprave nachádzať? Ak vám záleží na tom, aby si obuv ponechala svoj tvar a chcete chrániť kožu na celom zvršku, môžu sa hodiť napináky do topánok. Potrebný bude tiež špeciálny prípravok na odstraňovanie nečistôt. Mal by byť určený na kožu. K tomu kefky a handričky, ktoré sa dostanú aj k tým najmenej dostupným miestam. Nakoniec sa oplatí koženú obuv chrániť impregnačným prostriedkom.

Pranie v práčke môže tiež zničiť topánky, ktoré nie sú šité ale lepené. Môže sa stať, že vyššia teplota rozpúšťa zlepené časti obuvi. Ručné čistenie si budú požadovať aj topánky s prilepenými dekoračnými prvkami.

V práčke sa tiež nedajú prať topánky špagátové, napr. espadrilky a také, ktoré by mohli poškodiť bubon práčky, napr. topánky na vysokom podpätku. Umelá koža tiež nemusí prežiť tento spôsob čistenia.

Trekingová obuv a športová obuv, ktoré sú pokryté špeciálnymi nátermi alebo vyrobené z inovatívnych materiálov, nemusia byť vhodné na pranie v práčke. Oplatí sa pozrieť si údaje na štítku a dodržiavať zásady stanovené výrobcom.

Vždy sa oplatí zistiť, či v topánke, na krabici, na pripojenom štítku alebo v opise výrobcu nie sú informácie o čistení topánok.

Aké topánky sa dajú prať v pračke?

V práčke je možné vyprať a vyčistiť topánky, ktoré sú vyrobené z tkaných alebo pletených látok (obzvlášť tie, ktoré sú vyrobené zo syntetických látok, napr. športové tenisky). Prešívanie obuvi pomáha zabezpečiť obuv pred zničením v práčke. Preto si treba kupovať obuv vyrobenú s maximálnou starostlivosťou. Je to mimoriadne dôležité v prípade obuvi nosenej každý deň alebo pri aktivitách a športe. Ak si kúpite kvalitné topánky, budete mať istotu, že ich, keď to bude potrebné, bezpečne vyčistíte.

Pozrite si dámsku športovú obuv na S’portofino >>

Ako prať topánky v práčke: čo urobiť pred praním?

Predtým ako dáme topánky do pračky, musíme ich pripraviť na pranie. Vďaka tomu bude špina nielen ľahšie ale aj dôkladnejšie vypratá. Ochránime tiež práčku pred pokazením, napr. pred tým, aby sa do bubna práčky dostali malé kamienky, alebo aby sa tam zamotali šnúrky od topánok. Pred praním teda stojí za to:

  • topánky čistiť s hrubej špiny – treba odstrániť blato, štrk a kamienky, ktoré sa dostali do drážok podrážky. Teraz sa tiež môžete pokúsiť predprať aj vážnejšie škvrny;

  • vybrať šnúrky a vložky – topánky sa lepšie vyčistia a voda s pracím prostriedkom sa dostane aj k ťažšie prístupným miestam, napr. tam, kde sa nachádzalo viazanie šnúrky;

  • dať topánky do sieťok na pranie, napr. do vreciek na pranie podprsenky, každú topánku oddelene. To isté sa oplatí urobiť aj so šnúrkami, ktoré by sa inak mohli zauzliť. Môžete ich tiež namočiť do odstraňovača škvŕn na bielizeň alebo vyprať ručne vo vode s mydlom;

  • ak chceteprať viacfarebné topánky alebo niekoľko párov naraz, oplatí sa (okrem štandardného triedenia na jednotlivé farby) použiť obrúsky na zachytávanie farieb. Vyhnete sa tým zafarbeniu.

Ako prať topánky v práčke: výber programu a teploty prania obuvi

Ak sa rozhodnete pre automatické čistenie topánok, mali by ste predovšetkým dodržiavať zásady uvedené na štítku alebo opísané v opise. Ak takéto informácie nenájdete, môžete postupovať podľa osvedčených spôsobov prania obuvi v práčke. Ako to urobiť bezpečne a dobre?

  • Aký program si zvoliť na pranie obuvi? Aký by mal byť zvolený cyklus odstreďovania topánok?

Pri praní topánok je najlepšie zvoliť si cyklus bez odstreďovania a s nižšiu teplotu prania. Najlepší bude krátky program ručného alebo šetrného prania. Niektoré práčky môžu mať aj špeciálny program na pranie obuvi. Vhodný bude aj program na osvieženie bielizne (zvlášť v prípade, keď topánky nie sú až tak špinavé).

  • Teplota prania obuvi

Topánky treba prať pri teplote do 40°C. Prací program by mal zodpovedať informáciám uvedeným na štítu alebo na prišitej etikete (napr. v prípade športových topánok umiestnenej na jazyku topánky). Informácie o čistení obuvi sa často dajú nájsť aj na webovej stránke výrobcu.

  • V čom prať obuv? Aký prací prostriedok si vybrať na pranie obuvi?

Na pranie topánok by ste nemali používať zmäkčovadlá tkanín. Stačí malé množstvo prášku alebo tekutého prášku na pranie. Môžete tiež použiť prací gél na syntetické tkaniny alebo na obuv.

  • S čím možno prať obuv v práčke?

Obuv sa oplatí prať v práčke spolu s dekami alebo prikrývkami, vďaka ktorým topánky nebudú narážať o bubon práčky ani o seba navzájom. Pranie bude tichšie.

Ako vyprať tenisky v práčke: čo urobiť po praní? Ako topánky sušiť?

Po praní topánky, šnúrky a vložky musíte poriadne vysušiť. Treba to urobiť tak, aby nedošlo k deformácii zvršku topánky. Tu sa budú hodiť už spomínané napináky, poprípade malé uteráky alebo noviny, ktoré sa dajú zrolovať a zasunúť dovnútra. Obuv – predovšetkým bielu, ktorá by mohla zožltnúť, alebo tmavú, ktorá by sa mohla odfarbiť – nie je možné sušiť priamo na slnku. Obuvi nevyhovuje ani teplo radiátora. Je možné sušiť obuv v sušičke? Radšej nie, pretože tento proces by mohol topánky poškodiť.

Ako teda najlepšie sušiť topánky? Treba ich postaviť na dobre vetrané miesto a maximálne vytiahnuť jazyk, aby dovnútra prúdil vzduch.

Len správna starostlivosť o topánky a výber najkvalitnejších topánok umožní užívať si obľúbený pár topánok ešte mnoho sezón.


.

Lakovanie a Pieskovanie