Cantilenu, spevácky zbor mesta Senica, netreba verejnosti zvlášť predstavovať. S jej umením sa totiž stretávame na rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach, festivaloch a koncertoch už vyše 50 rokov. Tentoraz sa však zbor predstavil vo výnimočných priestoroch a na výnimočnom podujatí – v šaštínskej synagóge na Koncerte za pokoj a mier na Blízkom východe a Ukrajine.

foto Cantilena

Stalo sa tak v sobotu 28. októbra, kedy sa v rekonštruovaných priestoroch synagógy stretli ľudia dobrej vôle, aby si vypočuli nádherné skladby v podaní Cantileny a zároveň vyjadrili svoju túžbu po pokoji a mieri vo vojnou zmietaných regiónoch. Spevácky zbor Cantilena pripravil naozaj nezabudnuteľný koncert, na záver ktorého zaznel Zbor Židov z opery Nabucco a pieseň Aká si mi krásna od Eugena Suchoňa. Krásnou bodkou za podujatím bol prídavok ukrajinských umelcov Vasyla Alexa (spev) a Iryny Kanovej (klavír).

“Spevácky zbor Cantilena s radosťou prijal pozvanie exministra medzinárodných vzťahov Pavla Demeša účinkovať na tomto koncerte. Očakávali sme milé stretnutie nielen s organizátormi koncertu a pozvanými hosťami, ale aj s obecenstvom, ktoré sme si hneď získali,” prezradila za Cantilenu Zina Hojerová. Výnimočnú atmosféru koncertu podľa jej slov umocňovalo miesto jeho konania – objekt synagógy, ktorý vďaka nadšencom z o. z. Synagóga Šaštín-Stráže Galerye Shul nebol zbúraný. “Je to prínos pre dokumentovanie histórie v Šaštíne-Strážach, pretože ak by sme si všetko zbúrali, neostali by nám žiadne objekty či artfakty, ale len spomienky, ktoré by sa postupne vytratili,” zdôrazňuje Hojerová.

Plocha draka Knihy.Zahori

Cantilena svojou účasťou na koncerte vyjadrila podporu tejto myšlienke, ale tiež podporu mieru v krajinách sužovaných vojnou. “V dnešnej dobe sa násilie vo svete stáva až neznesiteľne bežné. Týmto koncertom sme ako zbor ukázali, že nie sme k utrpeniu ľahostajní.“

V týchto dňoch už Cantilena usilovne pripravuje sériu svojich vianočných koncertov. Prvý bude pre pracovníkov firmy 101 drogéria. Na 3. adventnú nedeľu sa uskutoční koncert vo františkánskom kostole v Skalici a tradičný koncert v MSKS Senica príde na rad 19. decembra. “Tento koncert bude pre nás po umeleckej stránke vyvrcholením našej tohtoročnej sezóny. Dúfame v obvyklú hojnú účasť priateľov, hostí či milovníkov zborového spevu, ktorých naladíme na príjemnú vianočnú atmosféru,” dodáva Zina Hojerová.


.
Toto je čítané

Lávka na Stupavskej ulici v Malackách je vo výraznom sklze

Mesto Malacky podpísalo zmluvu na rekonštrukciu vyše desaťmetrovej pešej lávky ponad potokom…

BM Salon EV