Policajti  v posledných dňoch zachránili viacero hubárov, ktorí sa stratili pri zbere húb v lesoch na Záhorí. V jednom prípade zablúdil 76-ročný muž v lese za obcou Borský Mikuláš, v ďalšom prípade žena so synom pri Lakšárskej Novej Vsi. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

ilustračné foto Záhorí.sk

„Na linku 158 sa nám dovolal starší muž, ktorý sa zatúlal do lesa. Všetky orientačné body aj za pomoci slnka, ktoré v minulosti použil, mu v teréne kvôli sychravému a daždivému počasiu zlyhali,“ uvádza polícia na sociálnej sieti.

Prípad si prevzala operačná dôstojníčka pre okres Senica, s mužom prešla všetky možnosti na jeho lokalizáciu, avšak so starým telefónom bez dát a GPS, jej mapa ukazovala iba niekoľko km výsek miesta, kde by mohol muž byť. Situáciu v lesoch poznala, a preto sa jej podarilo vďaka mapám navigovať šaštínskych policajtov a muža tak, aby sa stretli. “Záchranárska akcia trvala približne dve hodiny, pričom muž bol nájdený asi 4 km od svojho auta,” dodáva polícia.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Hneď na druhý deň hľadali policajti ďalších hubárov. Jednou z nich bola aj pani Magdaléna so synom. “Chcela by som sa touto cestou poďakovať 2 policajtom a pánovi poľovníkovi, že mňa a syna našli stratených v lese do zotmenia v lokalite Lakšárska Nová Ves. Aj mi pomohli nájsť moje auto, boli veľmi milí a ústretoví!” ďakuje Magdaléna.

V ten istý deň sa v lese stratila aj 85-ročná Bratislavčanka, ktorá bola na hríboch s vnučkou. Po rozdelení sa pri zbere, staršia pani, ktorá si sama nevedela poradiť, volala na číslo 158. Pomoc jej nakoniec poskytol okoloidúci pán.

Polícia vydala odporúčania nielen pre hubárov:

  • ak idete do lesa, majte pri sebe nabitý telefón
  • zapnite si GPS polohu
  • stiahnite si pred výletom offline mapy
  • ak sa stratíte, volajte na číslo 158
  • do príchodu hliadky sa už nepresúvajte na iné miesto
  • ak nemáte telefón, alebo je vybitý, požiadajte iných o pomoc
  • ak nemáte signál, pokračujte na miesto, kde ste mali naposledy signál alebo vyhľadajte vyvýšený bod, kde by mohlo byť lepší signál a privolajte pomoc
  • o výlete vopred informujte svojich blízkych
Malacké pohľady Knihy.Zahori

Pred vstupom na územie vojenského obvodu je osoba povinná presvedčiť sa, či na území vojenského obvodu alebo na jeho časti nie je vyhlásený dočasný alebo trvalý zákaz vstupu. “Zároveň pripomíname, že v tejto oblasti sú úseky, kde nie je dostatočný mobilný ani dátový signál,”varuje polícia.

“Užite si posledný zber húb a ak sa rozhodnete skúsiť šťastie v okrese Senica, zapnite si radšej mapy,” radí na záver polícia na sociálej sieti.


.
Toto je čítané

Bratislavská župa otvorila nové zariadenie sociálnych služieb v Sološnici

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž…

BM Salon EV