Približne pred rokom sa začala výstavba športového tréningového komplexu Šport aréna v areáli bývalej píly na Pezinskej ulici. Poslanci a vedenie mesta sa spoločne počas kontrolného dňa pozreli na to, ako stavba napreduje.

Športová aréna, ktorá nám rastie pred očami, bude moderným miestom pre rekreačných športovcov aj športové kluby z mesta a okresu na kvalitnú športovú prípravu. Poskytne predovšetkým priestory dvoch hál – hokejovej, ktorá doposiaľ v našom meste absentovala, a multifunkčnej na kolektívne športy ako hádzaná, volejbal, basketbal, florbal či futsal.

Cez hlavný vchod arény sa dostanete do vstupného vestibulu, kde bude recepcia a vstupy do oboch hál. Schodiskom alebo výťahom sa dostanete do reštaurácie na hornom podlaží a do hľadiska. Súčasťou celého komplexu je aj ubytovací trakt na poschodí pre 40 osôb. Športovci, ktorí sem prídu napríklad na sústredenie, sa vôbec nebudú musieť presúvať v rámci niekoľkých budov, budú sa môcť naplno venovať kondičnej príprave. Interiér novej arény doplnia aj priestory pre regeneráciu, hokejový trenažér, osem šatní pre hokejistov, šesť šatní pre multifunkčnú halu a potrebné technické zázemie. Nebude chýbať ani miesto na brúsenie korčúľ.

Stavba už má všetky nosné železobetónové a oceľové konštrukcieinžinierske siete, strechy sú zaizolovanéväčšina obvodového plášťa je namontovaná, inštalujú sa všetky zasklené steny a okenné otvory, na streche sa inštaluje technológia chladenia ľadovej plochy,“ vymenúva architekt projektu Pavol Citovický. Okrem toho sa chystajú rozvody kúrenia, chladenia, vzduchotechniky, zdravotechniky a elektroinštalácie. Aktuálne sú už osadné všetky radiátory, budú sa liať potery podláh.

Záhorácke rádio 2024 01

Samotná príprava pre ľadovú plochu je veľmi náročná. „Najprv je potrebné pripraviť vyhrievanie podložia odpadovým teplom kvôli prerušeniu premŕzania podložia. Potom sa pripravia všetky vrstvy skladby ľadovej plochy. Ako posledná príde na rad železobetónová doska, v ktorej budú umiestené chladiace rozvody, ktoré už v čase betonáže musia byt natlakované a budú chladiť, navyše sa to musí betónovať v jednom kuse s veľmi presne zarovnaným povrchom.“ vysvetlil P. Citovický.

Na kontrolnom dni sa zúčastnil aj generálny riaditeľ zhotoviteľskej firmy Sytiq Juraj Kotúč: „Budeme sa snažiť, aby to bolo všetko dokončené k vašej spokojnosti, aby tu mohli Malačania tráviť voľný čas a aby tu športovci mohli rásť do výkonnosti. Termín dokončenia nie je ohrozený.“

Financovanie arény (12 684 000 €) je viaczdrojové. Ide o kombináciu financií mesta, úveru a štátnej dotácie vo výške 1,5 milióna €.„Verím, že takto o rok budeme športovú arénu otvárať a budeme sa tešiť, že sa nám ju podarilo dokončiť. Som rád, že zhotoviteľ pristupuje k stavbe zodpovedne,“ uviedol primátor Juraj Říha.

V septembri 2019 vzniklo na mieste bývalej Píly záchytné parkovisko, potom sa odstránili zvyšky starej haly a náletová zeleň, neskôr sa mesto dohodlo s majiteľom dvoch posledných domčekov v areáli na ich zachovaní. A teraz sa v lokalite stavia aréna, v jej okolí vzniká aj promenáda a cyklotrasa.

Text: Natália Jánošová, foto: Stanislav Osuský,
Informuje mesto Malacky na svojom webe.


.
Toto je čítané

Mesto Senica oceňovalo osobnosti kultúry

Na základe nominácií verejnosti a kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií ocenili v Senici…

Trnavské rádio Tak akorát 2024