Každý rok mesiac november spája mužov po celom svete. Symbolom hnutia Movember sa stali výrazné fúzy a brady. Kampaň Movember sa snaží odstrániť tabuizáciu diskusií o mužskom zdraví a podporovať preventívne prehliadky u urológa. A bojovať tak proti rakovine prostaty.

Karcinóm prostaty predstavuje v súčasnosti najčastejšiu urologickú malignitu u mužov. Vo viacerých, najmä západných a severských krajinách Európy, sa karcinóm prostaty dostáva na prvé miesto výskytu zhubných nádorov u mužov. Čo sa týka Slovenska, každý rok sa u nás diagnostikuje zhubný nádor prostaty asi u 2 000 mužov, čo ho zaraďuje na 2.-3. miesto vo výskyte zhubných nádorov na Slovensku.

„Každý rok na Slovensku tomuto ochoreniu podľahne viac ako 600 mužov. Prognóza ochorenia závisí od štádia, v ktorom sa ochorenie diagnostikuje. Čím skôr sa ochorenie zistí, tým sú aj výsledky liečby lepšie. Pokiaľ sa ochorenie zistí ohraničené len prostatu, bez postihnutia lymfatických uzlín a metastáz, je veľmi vysoká šanca, že sa pacient úplne vylieči,“ vysvetľuje primár urologického oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Ľubomír Uherčík, PhD. Priemerný vek, kedy sa táto diagnóza zistí, je 70 rokov. Za významné rizikové faktory sa považuje vek, rodinná anamnéza, afroamerická rasa, k vedľajším rizikovým faktorom patria dietetické faktory (nadmerná konzumácia nasýtených tukov, červeného mäsa), fajčenie, ťažké kovy v pracovnom prostredí (kadmium).

Plocha draka Knihy.Zahori

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú úspešnosť liečby je prevencia. „Prevencia v medicíne vo všeobecnosti znamená predchádzanie chorobám. Pri zhubnom nádore prostaty je to, samozrejme, preventívna prehliadka u urológa. Aj keď v tomto prípade hovoríme skôr o včasnom záchyte tohto ochorenia, kedy je vyliečiteľné,“ pokračuje vo vysvetľovaní Ľubomír Uherčík. Preventívna prehliadka sa začína rozhovorom s pacientom o jeho ťažkostiach a kvalite močenia. Nasleduje fyzikálne vyšetrenie – prehmatanie brucha, podbruška, driekovej oblasti a následne sa ultrazvukom vyšetria obličky, močový mechúr, prostata a spraví sa vyšetrenie krvi a moču. „Nasleduje „to najobávanejšie“ vyšetrenie – vyšetrenie prostaty cez konečník. Cez konečník je prostata dobre dostupná a dá sa zhodnotiť jej veľkosť, konzistencia, bolestivosť, symetria, ohraničenie. Toto vyšetrenie nie je bolestivé, klient ho môže pociťovať skôr ako nejaký diskomfort,“ uisťuje bojazlivcov skúsený urológ.

Ochorenia sa vyskytuje len zriedka vo veku do 50 rokov. Preto prvá preventívna urologická prehliadka sa odporúča vo veku 50 rokov. Muži, ktorých otec alebo brat majú zhubný nádor prostaty, majú 2-3x väčšie riziko vzniku tohto ochorenia, u nich sa odporúča prvá preventívna prehliadka vo veku 40 rokov.

 


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili bodné poranenia u…

Trnavské rádio Tak akorát 2024