Bratislavský samosprávny kraj (BSK) organizuje začiatkom decembra ďalšie očkovanie proti ľudskému papilomavírusu HPV. V poradí už siedmy očkovací deň sa uskutoční 8. 12. 2023 od 13tej hodiny v zdravotnom stredisku na Rovniankovej 1 v Zrkadlovom Háji v bratislavskej Petržalke. V tento deň budú zaočkovaní tak záujemcovia o prvé dávky, ako aj tí, ktorí sa prídu preočkovať.

Ľudský papilomavírus HPV je medzi ľuďmi mimoriadne rozšírený. Spôsobuje zhubné ochorenia ako rakovina krčka maternice, vagíny, penisu či konečníka. Preto je očkovanie vhodné tak pre deti ako i dospelých a tak pre dievčatá a chlapcov, ako aj ženy a mužov.

„Prevencia je veľmi dôležitá a to v každom veku. Častokrát dokonca býva lacnejšia, ako potom následná liečba. Rovnako s prevenciou súvisí aj osveta. Stále prevláda tendencia, že je to tabu. Nie je to však správna cesta. Preto robíme túto osvetu a zdôrazňujeme aký význam má v prípade zdravia prevencia a očkovanie. Prispievame tak k prevencii onkologických ochorení,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

Vakcína je vhodná pre všetky vekové kategórie od 9 rokov. Očkovacia schéma je pre deti do 15 rokov dvojdávková a trojdávková pre starších ako 15-ročných. Očkovanie proti HPV je bezplatné, teda hradené zo zdravotného poistenia, pre všetky 12-ročné dievčatá a chlapcov. A od 1. 12. 2023 je plne hradená aj pre 13 a 14-ročných. Staršie deti a dospelí si však vakcínu musia uhradiť.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Očkovanie proti HPV sa uskutoční v piatok 8. 12. 2023 od 13:00 hodiny v zdravotnom stredisku na Rovniankovej 1 v Zrkadlovom Háji v bratislavskej Petržalke.

Novinkou je, že v rovnaký deň 8. 12. 2023 bude BSK od 13tej hodiny očkovať aj v Malackách na Nádražnej 15 v ambulancii primárnej starostlivosti pre deti.

Zaregistrovať sa môžete na webe BSK 


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

3D filamenty 2023