Delegácia z Trnavského samosprávneho kraja aj so zástupcami Mesta Trnava a podnikateľmi z regiónu navštívila vietnamskú provinciu Ha Tinh. V rámci návštevy podpísala Trnavská župa s tamojšími regionálnymi predstaviteľmi memorandum o hospodárskej, vedecko-technickej a kultúrnej spolupráci.

„Na začiatku októbra sme v Trnavskom kraji hostili 40-člennú delegáciu z vietnamskej provincie Ha Tinh a následne nás jej zástupcovia pozvali na recipročnú návštevu. V našom regióne ich zaujal najmä automobilový priemysel, rovnako ako aj inovačný potenciál, ktorý v kraji máme. Obojstranný záujem sme pretavili do memoranda o vzájomnej spolupráci, ktoré sme podpísali priamo vo Vietname. Bilaterálne vzťahy budeme rozvíjať napríklad v oblasti školstva a výmenných pobytov, cestovného ruchu, kultúry, podpory malého a stredného podnikania či inovácií. Po taiwanskom regióne Yilan ide o druhú spoluprácu s ázijským regiónom, čím sa nám otvárajú možnosti na ďalší rozvoj,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Vietnamská provincia Ha Tinh sa nachádza v strede Vietnamu s populáciou približne 1,5 milióna. Provincia má vysoko rozvinutý oceliarsky priemysel, poľnohospodárstvo a cestovný ruch. Delegácia z Trnavského kraja, zložená zo zástupcov župy, Krajskej inovačnej rozvojovej agentúry, Mesta Trnava, Trnavského rádia a regionálnych podnikateľov, navštívila pamiatkovú oblasť vietnamského básnika Ngyuena Du, ktorého UNESCO zaradilo na zoznam kultúrnych osobností svetového významu. Ďalej si trnavská delegácia pozrela Hanoj pivovar Nghe Tinh, továreň na výrobu batérii do áut, tepelnú elektráreň Vung Ang 1 a miestnu oceliareň.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Následne vo štvrtok 30. novembra 2023 v rámci slávnostného ceremoniálu podpísal trnavský župan Jozef Viskupič s predsedom Ľudového výboru provincie Ha Tinh Vo Trong Haiom memorandum o vzájomnej spolupráci. Trnavská delegácia sa zúčastnila aj na pracovnom stretnutí na Ľudovom výbore mesta Ha Tinh.

Predstavitelia provincie Ha Tinh spolu s obchodnou delegáciou navštívili Trnavský kraj na začiatku októbra. Pozreli si trnavskú automobilku Stellantis a priestory spoločnosti Bizzcom v Bučanoch, ktorá sa zaoberá robotikou, automatizáciou procesov a výrobou automatizovaných strojov.

Župa dlhodobo spolupracuje s viacerými regiónmi v rámci Európy. S partnerským Juhomoravským krajom oslávila župa minulý rok 15. výročie intenzívne spolupráce, ktorú povýšili spoločným založením Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Okrem toho župa spolupracuje na základe memoránd napríklad s rakúskou spolkovou krajinou Dolné Rakúsko, gréckou Krétou či Varaždínskou župou v Chorvátsku. Kraj spolupracuje aj ďalším ázijským regiónom, a to s taiwanským regiónom Yilan, pričom prvou spoločnou aktivitou bude osadenie pamätníka venovaného Móricovi Beňovskému na Taiwane v priebehu budúceho roka.


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

Trnavské rádio Tak akorát 2024