Doteraz najvýznamnejší športový úspech v histórii Karate klubu TJ Strojár Malacky sa podaril Simonke Polákovej. Na majstrovstvách Európy Seiwakai (jedna z najvýznamnejších organizácií Japonskej federácie karate – JFK) v portugalskom meste Sesimbra získala zlatú medailu v kumite, t. j.  v športovom zápase v kategórii dorasteniek do 59 kg. Pôvodný zámer, ktorým bolo získať medzinárodné skúsenosti, sa teda podarilo splniť nad všetky očakávania.

Nebolo to zázrak ani náhoda, ale zúročenie rokov tréningov. Simonku k nim od malička viedol otec, a to je základ pre športové úspechy, vrátane zlatej medaily z tohtoročného turnaja v maďarskom Szombathely.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Do Portugalska ju sprevádzal jej otec, ktorého organizátori pozvali ako inštruktora pre sprievodné podujatie, seminár tradičného karate. Prítomnosť toľkých majstrov karate, napríklad Seiichi Fujiwaru (8. DAN) ho motivovala. Prihlásil sa do kategórie súborných cvičení kata, kde získal bronzovú medailu!

Štefan Polák – 4. DAN – sa venuje karate vyše 30 rokov. Okrem dorasteneckého titulu majstra SR dosiahol veľa úspechov ako člen juniorskej slovenskej reprezentácie. Posledných 20 rokov sa venuje klasickému japonskému karate pod vedením svojho majstra Dr. Rastislava Mráza – 8. DAN – ktorý zastupuje japonskú organizáciu Seiwakai v Európe. Spolu študovali techniky tradičného karate od japonských majstrov priamo v ich dodžo v Japonsku a dnes ho prezentujú  na seminároch najmä v Európe.

 

Majster R. Mráz, dlhoročný tréner slovenskej reprezentácie, dnes profesionálny tréner karate a medzinárodný inštruktor a ocenením  Renchi – Seiwakai pre Európu, je polovičný Záhorák, pretože jeho mama  pochádza z Gajár. Možno aj vďaka tomu má dlhoročný trénerský a najmä priateľský vzťah k malackým karatistom.

Text a foto: Karate klub TJ Strojár Malacky
Informovalo mesto Malacky na svojom webe.


.
Toto je čítané

Hokejbal: Po prvých dvoch zápasoch je stav semifinálovej série Skalica – Považská Bystrica vyrovnaný

Počas uplynulého víkendu (27. – 28.4.) sa začali semifinálové série hokejbalovej extraligy.…

Trnavské rádio Tak akorát 2024