V osade Podhorie patriacej obci Prietrž v okrese Senica vyrástla v minulom roku zvonica, ktorá na svoje postavenie čakala neuveriteľných 100 rokov. Zvonica bola totiž súčasťou stavebných plánov už pri stavbe školy, tie sa však z viacerých dôvodov nepodarilo uskutočniť. Zostali však zapísané v kronike školy.

foto prietrz.sk

Kroniky všetkých miestnych škôl sa podarilo ešte v roku 2021 vydať formou publikácie Návraty ku koreňom autorky Kvetky Jablonickej. “Knihu som kúpila rodičom ako darček na Vianoce. Pri jej čítaní mi padla do oka informácia o pôvodných zámeroch postaviť v obci zvonicu. Pri debate s pani starostkou sme prišli na to, že miestna škola si koncom roka pripomenie 100 rokov od jej otvorenia. Od toho bol už len krok k projektu, ktorého cieľom bolo splniť sen našich predkov a zvonicu postaviť,” prezrádza členka OZ Petrus Zuzana Lišková.

Macek Knihy.Zahori

Pôvodný architektonický plán (originál projektu s platným stavebným povolením sa celé roky uchovával v rodine Ivana Čmelu) bol prispôsobený súčasným pomerom a celú stavbu zrealizoval miestny stolár Stanislav Harnoš.

V tomto roku sa OZ Petrus s podporou Trnavského samosprávneho kraja podarilo dobudovať aj okolie zvonice. Miestnu komunikáciu a zvonicu spojil chodník, súčasťou ktorého je odvodňovací žľab. Chodníkom sa návštevník dostane aj k novej informačnej tabuli a posedieť si môže na lavičke, z ktorej je pekný výhľad do okolia. Pre cykloturistov bol osadený stojan na bicykle a doplnený aj kôš na odpadky. Celý itinerár je vyrobený z dreva, čím korešponduje s architektúrou zvoničky a vhodne dopĺňa okolité prírodné prostredie.

Kedže Podhorie navštevujú stovky turistov, ktorí absolvujú exkurzie do miestnej ručnej výrobne papiera, pripravili pre nich ďalšiu atrakciu. Je ňou náučný chodník v okolí storočnej lipy, ktorú sa podarilo znovuobjaviť práve pri budovaní zvonice. Jeho súčasťou je možnosť navštíviť dvor miestneho rekreačného zariadenia, bylinkovú záhradu a vyhliadku pri hruške. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.


.
Toto je čítané

Úrodu poľnohospodárom na Záhorí ničili mrazy aj dážď

Počasie robilo poľnohospodárom škrt cez rozpočet aj v ostatných dňoch. Takmer júnové…

3D filamenty 2023