Závodčan Tomáš Rusňák už viac ako dekádu venuje svoj život pomoci chlapcom v Centre Filipa Neriho v kenskom meste Kisumu. Jeho práca zameraná na mládež vo veku 10 až 18 rokov je podporovaná Vysokou školou Sv. Alžbety a odkazom zosnulého profesora Krčméryho. Tomášová práca, ktorá ho zaviedla z Južného Sudánu a Rwandy až do Keni, priniesla zásadné zmeny v životoch mnohých.

V najnovšom spravodajstve za október a november 2023 prináša Tomáš pohľad do života a pokroku centra. Približne 14 chlapcov, ktorí momentálne žijú v centre, získava vzdelanie, opateru a podporu na ceste k lepšiemu životu.

Príbeh Johna Poul, 15-ročného chlapca, ktorý skončil školský rok ako tretí najlepší zo 80 študentov vo svojej triede, je len jedným z mnohých, ktoré svedčia o úspechu a význame centra. John, pomenovaný po slávnom pápežovi, žije so svojou matkou a súrodencami blízko jazera Viktória, kde sa matka živí predajom rýb. Napriek ťažkému životu a občasnej apatii matky sa Johnovi podarilo vrátiť do školy a excelovať vo svojich štúdiách.

John Poul class 7, Kevin (16) form 1
John Poul class 7, Kevin (16) form 1

Ďalším chlapcom, ktorý dosiahol pokrok, je Gordon, 16-ročný študent druhého ročníka strednej školy. Aj napriek tomu, že bol Gordon odlúčený od svojej matky v mladom veku, našiel v sebe silu pokračovať vo vzdelávaní. Jeho príbeh je príkladom, ako centrum pomáha deťom čeliť a prekonávať osobné a sociálne prekážky.

Centrum Filipa Neriho sa nezameriava len na vzdelávanie a základnú starostlivosť. V prípade Kevina, 16-ročného chlapca, ktorý je od narodenia HIV pozitívny, centrum poskytuje nevyhnutnú medicínsku a emocionálnu podporu. Kevin má nastúpiť do prvého ročníka strednej školy a v centre premýšľajú ako budú postupovať ďalej.

V Keni je momentálne 2 a pol milióna nakazených HIV. Lieky, ktoré pacienti dostávajú sú dosť silné. “Ak ich užijete a nič ste predtým nejedli, tak sa budete cítiť, ako keby vás prešiel kamión. A to je aj dôvod prečo veľa chudobných tieto lieky neužíva pravidelne. Mali by ste sa vždy najesť a to je veľký problém. Jedlo nie je automatika v každej rodine,” rozpráva Tomáš Rusňák.

Ked nie je bazén aj barina je dobrá. Skrášlujeme si centrum.
Ked nie je bazén aj barina je dobrá. Skrášlujeme si centrum.
Oprava cesty. Pomoc aj pre miestnu komunitu. Miesto pre motorku.
Oprava cesty. Pomoc aj pre miestnu komunitu. Miesto pre motorku.

Nie všetko však bolo hladké. V októbri centrum čelilo krádeži, ktorá zdôraznila potrebu zvýšenej bezpečnosti a prevencie. “Keď sme boli všetci v kostole, niekto nás vykradol. Pekne si nás odpozorovali, keď sme odišli. Preskočili zadný múr a do domu vnikli zadnými dverami od kuchyne, ktoré predtým rozbili,” popisuje Tomáš krádež, pri ktorej im z centra ukradli notebook.

Dávame sklo na plot, kvôli zlodejom. V nedelu po vlámačke.
Dávame sklo na plot, kvôli zlodejom. V nedelu po vlámačke.
Dar od Dominiky. Malujeme,opravujeme.
Dar od Dominiky. Malujeme,opravujeme.

Napriek týmto výzvam centrum pokračuje vo svojej misii s obnovenou energiou a odhodlaním, čiastočne vďaka zavedeniu solárnej energie, ktorá zlepšuje jeho samostatnosť a efektivitu.

Dedinka Majengo na pobreží oceánu. Podporili sme ich ryžou. Watamu-pobrežie.
Dedinka Majengo na pobreží oceánu. Podporili sme ich ryžou. Watamu-pobrežie.

Jednou z najradostnejších aktivít pre chlapcov boli výlety, ktoré centrum organizuje. Tento rok sa vydali na dobrodružstvo, ktoré zahŕňalo návštevu národného parku Hells Gate a cestu cez celú Keňu až na pobrežie Indického oceánu. Tieto skúsenosti ponúkajú chlapcom nielen vzdelanie a relax, ale tiež únik z každodenných problémov a možnosť vidieť a zažiť nové prostredia.

Tomáš Rusňák a jeho tím pokračujú v práci s vďakou za podporu a pomoc, ktorú im poskytujú partneri a sponzori. Ich neustála snaha a odhodlanie menia životy detí v Kisumu, deň za dňom, príbeh za príbehom.


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

BM Salon EV