Už od septembra sa v Centre voľného času Šaštín-Stráže stretáva každú stredu Šaštínska Partička. Trénujú svoju tvorivosť, pohotovosť, schopnosť vystupovať, trénujú divadelnú improvizáciu.  A sedemnásteho januára chystajú otvorenú hodinu pre verejnosť, kde si aj vy môžete vyskúšať divadelnú improvizáciu na vlastnej koži.

A čo to teda tá divadelná improvizácia vlastne je? „Pre mňa je to najlepší oddych a psychohygiena“, vraví vedúci skupiny MgA. Juraj Mitro, absolvent pražskej Akadémie múzických umení, ktorý sa improvizácii venuje už desiaty rok.

Určite poznáte formát Partičky z televíznych obrazoviek. Je to jeden z najrozšírenejších formátov divadelnej improvizácie – herci dostanú zadanie a bez väčšej prípravy, „z fleku“, spoločne zohrajú pred divákmi scénku. „Existuje skutočne mnoho foriem divadelnej improvizácie. Ide o to, aký výstup z nej chceme mať“, vysvetľuje ďalej Juraj Mitro. V Česku sú napr. veľmi rozšírené tzv. „divadelné športy“, v rámci ktorých sa usporadúvajú zápasy v divadelnej improvizácii. Na zápase sa stretnú dva tímy, ktoré „súperia“ o priazeň publika. Hráči majú dresy, nechýba ani rozhodca. Od bežných športov sa však tento zásadne odlišuje tým, že tímy musia spolupracovať pri hraní jednotlivých scénok, aby výsledný tvar bol pre diváka čo najlepší. Tomuto „športu“ sa venujú už na stredných školách, čím žiaci získajú zdravé sebavedomie, možnosť sa kreatívne realizovať a spoznať nových ľudí.

Macek Knihy.Zahori

Hrajú sa aj tzv. longformy, dlhé improvizácie, kedy herci na vylosovanú tému od divákov zahrajú jednu celovečernú scénu. Podobný prístup má napr. improskupina Tri Tvorivé Tvory (Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Púchovský a Stanislav „Stanley“ Staško). Herci známi aj z televíznych obrazoviek cestujú so svojim improvizačným divadlom po celom Slovensku už 20 rokov.

Divadelná improvizácia má zároveň obrovský potenciál pre osobnostný rozvoj – trénuje schopnosť sebavedomo vystupovať pred divákmi a pohotovo si poradiť s nečakanými situáciami. Zároveň táto disciplína prináša lepšie pochopenie svojho prežívania a vzorcov správania skrz hranie rôznych rolí a situácií. „Pre mňa je najdôležitejšie, aby sa ľudia na improtréningu uvoľnili, naladili sa na seba a dovolili si riskovať. Tak vznikne priestor pre hru a prekvapenie, kde sa môžeme plne realizovať,“ približuje Juraj Mitro, na čo sa zameriava na tréningoch divadelnej improvizácie v Šaštíne-Strážach.

Ak máte chuť si aj vy vyskúšať divadelnú improvizáciu, tešíme sa na vás v stredu 17.1. v CVČ Šaštín-Stráže o 17:30 na otvorenej hodine Šaštínskej Partičky. Vstup na túto hodinu je zdarma, počet miest je obmedzený, prihlásiť sa môžete na mitrocvcbetarik@gmail.com.


.
Toto je čítané

Zámok v Malackách sa pripravuje na letnú sezónu

Zámok v Malackách alebo Malacký kaštieľ bude od 1. mája do konca…

3D filamenty 2023