Aktualizované (14.1.) 17:55 → Hraničný priechod Moravský Svätý Ján – Hohenau an der March je od nedele (14.1.) 17:50 opäť otvorený.

Správa a údržba ciest TTSK začala v nedeľu ráno o 8:30 odpratávať ľad z cesty k hraničnému priechodu. Podľa vyjadrenia Eduarda Havela pre Záhorí.sk mohlo prísť k odfrézovaniu po tom, ako stúpla teplota. Zároveň nasadili ráno traktorbáger. Na pomoc prišli opäť aj ľudia.

Správca cesty predpokladá, že do 15:00 sa podarí cesta sprejazdniť. O tomto termíne informovali rakúsku stranu, ktorá musí otvoriť závoru na ich strane. Z dôvodu bezpečnosti bude na danej ceste znížená rýchlosť na 10 km/h.

V nedeľu odpratávali ľad pracovníci Správy a údržby ciest TTSK a ľudia, Foto: Jozef Matúšek

Pôvodná správa sobota (13.1.) → Ľudia začali v sobotu (13.1.) poobede odpratávať ľad z cesty vedúcej k hraničnému priechodu v Moravskom Svätom Jáne. Pokračovať budú v nedeľu.

Foto: Adél Lounková

V rámci viacerých iniciatív, ktoré vznikli na sociálnej sieti Facebook, sa skupina Slovákov pracujúcich v Rakúsku, známa ako pendleri, rozhodla riešiť problém s ľadom na hraničnom priechode Moravský Svätý Ján – Hohenau vlastnými silami.

Ľad odpratávali niekoľko hodín, kedy sa im podarilo odstrániť približne polovicu vytvoreného ľadu na príjazdovej ceste k hraničnému priechodu. V snahe o odstránenie ľadu budú pokračovať v nedeľu (14.1.) od 11:00.

O opätovnom otvorení cesty rozhodne správca komunikácie, v tomto prípade ide o Slovenskú správu ciest. “Polícia situáciu len monitoruje,” informovala Záhorí.sk policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Správu budeme aktualizovať o stanovisko správcu komunikácie.

Odpratávanie ľadu z cesty k hraničnému priechodu (13.1. 2024)

Cestu pôvodne uzavreli cestári a neskôr aj polícia (oprava: o zjazdnosti rozhoduje správca komunikácie a nie polícia) kvôli nebezpečnej vrstve ľadu, ktorá sa vytvorila na časti vozovke.  Eduard Havel, vedúci z oddelenia Správy a údržby ciest pre MY Záhorie, komentoval situáciu, “Nič nefunguje, zem je zamrznutá hlboko pod povrchom, nemôžeme si dovoliť sekať neprimeranou silou, mohlo by totiž dôjsť k poškodeniu povrchu vozovky. Potom by sme boli zase na vine, že sú tam výtlky. Skúšali sme tam nasypať kamenivo, ktoré sa tam neudrží. Tá cesta je nebezpečná a veľmi klzká.”

Odpratávanie ľadu, Foto: Štefan Pribyla
Trnavské rádio Tak akorát 2024

Je dôležité zdôrazniť, že obec Moravský Svätý Ján nemá kontrolu nad uzavretím alebo otvorením mostu a ani neudržiava prístupovú cestu k mostu. Tieto úlohy sú v kompetencii Slovenskej správy ciest.

V tejto situácii, keď sa zdá, že oficiálne úsilie o odstránenie ľadu je neúčinné, prichádza občianska iniciatíva. Havel poznamenal, že podľa neho zrejme budú naozaj musieť čakať na oteplenie. Avšak, zdá sa, že komunita pendlerov nie je ochotná čakať a rozhodla sa konať.


.
Toto je čítané

Lávka na Stupavskej ulici v Malackách je vo výraznom sklze

Mesto Malacky podpísalo zmluvu na rekonštrukciu vyše desaťmetrovej pešej lávky ponad potokom…

Trnavské rádio Tak akorát 2024