V Malackách dokončili výstavbu mestskej kompostárne, v ktorej budú okrem štiepkovania a kompostovania trávy inštalované aj moderné biodomy na spracovanie kuchynského odpadu z domácností. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na svojom webe.

Malačania sem budú môcť vyviezť aj vlastný zelený odpad a odrezky zo svojich záhrad. „Verím, že prevádzkou kompostárne sa v meste zvýši miera separácie zeleného odpadu,“ hovorí primátor Malaciek Juraj Říha.

Kompostáreň vyrástla na mieste bývalých vodární pri vjazde do Malaciek od Plaveckého Štvrtka. Kompostáreň umožní vyrábať štiepku a ekologicky spracovávať zelený odpad z malackých domácností.

Pálfyovci Knihy.Zahori

„Som presvedčený, že by bol v tomto ucelenom novom areáli ideálny aj nový zberný dvor, čím by sme mohli uzavrieť ten pôvodný na Hlbokej ulici,“ dodáva Říha.

„Mestský úrad pod vedením primátora Juraja Říhu doslova chŕli projekt za projektom. Opravujú školy a škôlky, revitalizujú športoviská, stavajú cyklotrasy, v centre mesta vybudovali parkovací dom či zrevitalizovali námestie. Najnovšie nechýba ani kompostáreň. Mesto má tiež v zásobníku pripravené množstvo projektov, územných rozhodnutí i stavebných povolení. Nuž a my na župe zase robíme všetko pre to, aby sme dobré projekty podporili a získali pre ne financie,“ spresnil župan Juraj Droba.

Na výstavbu kompostárne získali Malacky eurofondovú dotáciu vo výške 2,6 milióna eur.

Zdroj: BSK


.
Toto je čítané

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd, zranili sa

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v…

Trnavské rádio Tak akorát 2024