Čakajú nás tento rok konečne lepšie časy? Odborníci avizujú nižšiu infláciu a postupný rast reálnych miezd. Ako sme si už ale zvykli, stať sa môže čokoľvek. Netreba totiž zabúdať, že ešte nikdy nebolo tak zle, aby nemohlo byť horšie. Rizík je podľa ekonómov stále viac ako dosť. Vyplývajú napríklad z geopolitickej situácie, ale aj z klimatických zmien, ktoré pôsobia na zvyšujúce sa ceny potravín. Čo očakávajú tento rok vo firmách nášho regiónu?

ilustračné foto Envato Elements / Pressmaster

Ing. Pavol Kosík, generálny riaditeľ NAD RESS, a. s. Senica

Už 2. polovica roka 2023 priniesla utlmenie ekonomiky vo všetkých oblastiach a objemy dopravy, na ktoré sme zvyknutí v poslednom kvartáli, boli slabšie ako v minulých rokoch. To je, samozrejme, pri takej vysokej inflácii, akú sme v poslednom období mali, celkom logické. Predpokladám preto, že 1. polovica roku 2024 bude z pohľadu podnikateľského sektoru a ekonomiky ťažká a náročná. Ale na začiatku roka nemôžeme byť pesimistickí. Po každom poklese príde rast, a tak verím, že to nebude trvať dlho. Posledné obdobie nás naučilo byť pripravení na rôzne situácie, dokonca aj na také, ktoré sme si nevedeli predstaviť, a tak si prajme, aby sa svet vrátil do normálu a potom bude všetko jednoduchšie. Prajem všetkým úspešný rok 2024.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Ing. Peter Wolf, riaditeľ spoločnosti Vaillant Group Slovakia, Skalica

Rok 2024 je pre nás jubilejný, ako popredný dodávateľ kotlov a ekologických tepelných čerpadiel totiž oslavujeme 150. výročie značky Vaillant. Táto značka od svojho vzniku až dodnes zahŕňa výrobky na vykurovanie, chladenie i prípravu teplej vody. A práve vďaka tomu sa podieľame na formovaní trendov vo vykurovaní. Pre ekologickejší a udržateľnejší životný štýl – presne o to sa pred 150 rokmi usiloval jej zakladateľ Johann Vaillant v nemeckom Remscheide. To všetko nás inšpiruje pozerať sa na budúcnosť s istotou. Očakávame, že aj tento rok sa bude niesť v znamení tepelných čerpadiel a využitia obnoviteľných zdrojov energie. A spolu s našou spoločnosťou oslávia 150. výročie značky Vaillant aj ďalšie dve spoločnosti nový závod Vaillant v Senici a tiež výrobca vykurovacích zariadení, skalický závod Protherm Production. Spolu sme prešli neuveriteľnú cestu a spoločnosti sídliace na Záhorí sú jej neoddeliteľnou súčasťou.

Radovan Pobočík, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SLOVARM, a.s.

Všade okolo vidím veľa negatívneho náhľadu a akýsi pesimizmus do budúcna, a tak si treba pripomenúť, čo všetko sa už udialo, čím všetkým sme si prešli v minulosti. Ja si spomínam, že za celú éru môjho pôsobenia v spoločnosti SLOVARM a v celej skupine Energy Group sme zažili veľa zmien a rôznych negatívnych vplyvov, boli aj ťažšie obdobia a krízy, ktoré sme doteraz vždy zvládli. Nehľadali sme problémy, ale riešenia a nové cesty, a tak to vidím aj do budúcna. Zastávam názor, že všetko sa dá zlepšovať, každá zmena je pre niečo a treba v nej vidieť hlavne pozitívne.

Za posledné obdobie v Slovarme každoročne prechádzame dôležitými a zásadnými zmenami, ako bolo zlúčenie so spoločnosťou Slovplast, potom zmena systému na SAP a teraz od nového roku k nám zlúčením pribudla spoločnosť PREMATLAK, čo nám prináša okrem nového portfólia výrobkov ako sú tlakomery, aj nové výzvy a príležitosti.

Na rok 2024 máme odvážne ciele a veríme, že ich dosiahneme spoločným úsilím a tímovou prácou našich zamestnancov, preto vykročme s optimizmom a chuťou do práce a do života!

Macek Knihy.Zahori

Ing. Ján Kubíček, predseda predstavenstva Dema Senica, a. s.

Doba je zložitá, na jednej strane nás ťažia vysoké úrokové sadzby a vysoké ceny energií, na druhej strane pokles kúpyschopnosti obyvateľstva. Napriek týmto problémom sa ale snažíme hľadať cesty ako úspešne pokračovať ďalej.

Benedikt Lučan, predseda predstavenstva HÍLEK a spol., a.s.

Naším cieľom na tento rok je nepoľaviť v dynamicky nastavenom trende rozvoja všetkých oblastí našej činnosti. V rámci nich je najdôležitejšia spokojnosť našich zákazníkov a rovnako aj zamestnancov. Zo zamestnaneckých benefitov plánujeme posilniť najmä tie, ktoré sa týkajú prevencie v oblasti zdravia.

Z investičných aktivít spomeniem plánovanú výstavbu bytových a priemyselných stavieb na rôznych miestach Záhoria, pričom za kľúčovú investíciu považujem výstavbu moderného karosárskeho a lakovníckeho centra v Malackách. Keďže si uvedomujeme aj dôležitosť spoločenskej zodpovednosti podnikateľov, jednou z plánovaných aktivít na tento rok je aj prechod na obnoviteľné zdroje energie, konkrétne vybudovanie fotovoltickej elektrárne na objektoch v sídle našej spoločnosti na Vajanského ulici v Senici. V súvislosti s využívaním zelenej energie realizujeme postupnú obmenu vozového parku prechodom zo spaľovacích motorov na elektromobily.

Roman Noga, Záhorácke rádio

Sme tu viac ako 25 rokov a také turbolentné obdobie sme ešte nezažili! Je naozaj ťažká doba, ktorá sa, bohužiaľ, už hrá bez rukavíc. Regionálne služby, kultúra a obchod lokálneho charakteru sú v ohrození. Jednoznačne nás mení globalizácia. Každá minca má dve strany, čím chcem povedať: verím, že si Záhoráci tých lokálnych vždy nájdu, či už ide o potraviny, výrobky, remeslo, šport, ale aj tú vnútornú poživeň, kde spadáme my a to je kultúra! Covidom počínajúc a vojnou na Ukrajine pokračujúc doba nie je ľahká, ale kedy vôbec bola? Myslím si, že kto doteraz prežil v našom regio biznise, je hrdina! Drahé energie, chaos v Európe i vo svete nám dáva malú šancu a priestor na plány a výzvy. Každopádne sme bojovníci a nevzdávame sa. Tá pomyselná krivka nepriaznivej situácie netrvá večne a je to skôr sínusoida. Verme, že sa čoskoro otočí na úspech, zdravie a šťastie. Verme len v to dobré a že spoločnými silami nás všetkých sa aj keď v malých krokoch posunieme vpred a rok 2024 bude zasa, aj keď len o kúsok, o čosi lepší.

Článok vyšiel v našom partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Pondelkové vydanie Záhoráka opäť prináša novinky z regiónu

Ako každý pondelok, je Záhorák pripravený pre svojich čitateľov s množstvom čerstvých…

BM Salon EV