Vláda v uplynulých dňoch opäť avizovala, že na letisko v Kuchyni by mohli byť umiestnené lietadlá F-16 zo základne Sliač, ako aj nové stíhačky, ktoré nám majú dodať USA. Americký výrobca stíhačiek F-16 oznámil, že prvé dve lietadlá pre Slovensko má už pripravené.

foto Ministerstvo obrany SR

Naše strategické vojenské letisko Sliač, ktoré ich má prijať, však na ich príchod pripravené nie je. Modernizácia letiska, ktorá mala byť dokončená ešte v roku 2022, stále trvá a termín jej dokončenia nevie odhadnúť ani minister obrany Robert Kaliňák. Na nedávnej tlačovej konferencii uviedol, že ako dočasné riešenie navrhuje umiestnenie stíhačiekv Kuchyni.

O presune stíhačiek z letiska Sliač do kuchyne sa začalo hovoriť ešte koncom minulého roka. Z programového vyhlásenie vlády, ktoré parlament schválil 21. novembra, vyplýva, že vláda zváži možnosti zmeny umiestnenia lietadiel F-16 zo základne Sliač na základňu Kuchyňa. Presun stíhačiek sa výrazne týka niektorých miest a obcí na Záhorí. Hluk by pocítili nielen okolité obce ako Pernek, Rohožník, Lozorno, ale aj Malacky a ďalšie obce, nad ktorými by stíhačky častejšie lietali.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Obyvatelia našich obcí, ktoré za zvýšený hluk nedostávajú žiadne kompenzácie, neboli so stíhačkami spokojní už pred rokmi. Starostka Kuchyne Miroslava Fraňová uviedla, že napriek schválenému programovému vyhlseniu vlády nedostali nijaké konkrétne informácie týkajúce sa presunu lietadiel F-16 do Kuchyne, resp. časový harmonogram tohto presunu, ani iné bližšie špecifikácie, takže predpokladá, že je to stále len v rovine úvah. “V prípade realizácie tejto možnosti sa to dotkne a ovplyvní aj našu obec. Podľa vyjadrení z tlačovej konferencie Roberta Kaliňáka, kde odznel prísľub rokovania k tejto téme so zástupcami miestnych obcí, čakáme na impulz zo strany ministerstva,” hovorí starostka.

Prvé tri lietadlá F-16 Block 70 budú dodané na Slovensko v prvej polovici roka 2024, zvyšných 11 kusov v 2. polroku 2025. Stále je však otázne, kde sa budú stíhačky nachádzať a kedy dorazia na naše územie. Navyše, po modernizácii volá aj letisko Kuchyňa, čo si vyžiada ďalšie milióny eur.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Primátor Gbiel Martin Jahodka o novinkách a plánovaných aktivitách v meste

Redakcia mesačníka Gbelan navštívila primátora mesta Gbely Martina Jahodku, aby im odpovedal…

3D filamenty 2023