Zimná prestávka pomaly vrcholí a už túto sobotu, 27. januára, o 16:00 h sa v prvom zápase tohto roka predstavia hádzanári tímu HC Záhoráci Stupava/Malacky na horúcej palubovke v Košiciach. Či sú na záverečné stretnutia základnej časti Niké Handball extraligy dobre pripravení, sme sa spýtali krídelníka Záhorákov Romana Valachoviča. Ten nám prezradil viac aj o príprave tímu a jeho očakávaniach pred nadchádzajúcimi zápasmi.

Prípravné obdobie je za nami a teraz nás čaká otvárací zápas roka 2024. Ako hodnotíte toto prípravné obdobie, ktoré ste absolvovali počas prestávky?

Z môjho pohľadu dopadla príprava dobre. Zvolili sme trochu odlišný prístup ako počas leta, pričom sme kládli väčší dôraz na obranné schopnosti než na kondičnú prípravu. Domnievam sa, že sme dosiahli to, s čím sme do prípravy vstupovali. V záverečnej fáze sme sa tiež špecificky zamerali na nadchádzajúci zápas proti Košiciam. Snažili sme sa pripraviť na ich štýl hry, aby sme boli na ich taktiku adekvátne pripravení.

Absolvovali ste dve prípravné stretnutia – proti Brnu a Olomouci, pričom ste oba zápasy výsledkovo zvládli. Ako by ste ich zhodnotil?

Napriek tomu, že sme vyhrali, v obidvoch prípadoch sa objavili určité nedostatky, ktoré by sme si v súťažných zápasoch nemali dovoliť. V domácom zápase proti Brnu sme predviedli kvalitnú hru v prvom polčase, avšak v druhom sme akoby stratili elán a prestali hrať našu hru. Výsledkom bolo, že sme predviedli dva diametrálne odlišné polčasy. Na zápase v Olomouci sme zažili opačný scenár – v prvom polčase sme sa trápili a nedokázali sme sa poriadne zapojiť do hry. V druhom polčase sme naopak zabrali a podarilo sa nám otočiť vývoj duelu v náš prospech. Musíme si uvedomiť, že v prípade zápasu v Košiciach si nemôžeme dovoliť takýto kolísavý výkon. Bude nevyhnutné hrať konzistentne a s plným nasadením od prvého až po posledný hvizd. Len tak môžeme dosiahnuť pozitívny výsledok.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Už ste spomenul úvodný duel, ktorý čaká Záhorákov na východe Slovenska. Mnohí fanúšikovia si iste dobre pamätajú predchádzajúcu konfrontáciu s týmto tímom z jesennej časti sezóny. Tento súboj sa vryl do pamäti najmä vďaka gólovej prestrelke s takmer 80 gólmi a tiež preto, že ste dokázali zmazať výrazné manko, keď ste v prvej štvrťhodine prehrávali až o sedem gólov.

Predpokladám, že tento zápas bude náročnejší ako ten, ktorý sme hrali na domácej pôde. Momentálne máme niekoľko zranených hráčov a všetci dobre vieme, že hrať v Košiciach býva vždy veľká výzva. Súper je veľmi silný a navyše dlhá cesta môže byť únavná. Napriek tomu si myslím, že ak budeme hrať náš štýl hádzanej, máme dobrú šancu vrátiť sa domov s pocitom spokojnosti.

Po zápase v Košiciach čaká na Záhorákov ešte šesť súbojov. Aké sú vaše očakávania do záverečnej časti sezóny a s akými ambíciami vstupujete do týchto stretnutí?

Naším konštantným cieľom je kvalifikovať sa do play-off a každý ďalší postup v rebríčku bude považovaný za úspech. Na záver roku 2023 sme si trochu zavarili, keďže sme mohli odohrať zápasy lepšie a práve túto skutočnosť chceme teraz napraviť. Situácia nebola ideálna, no sme odhodlaní vynaložiť všetko úsilie, aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky a splnili naše ambície.

Ako by ste zhodnotili prípravu z osobného hľadiska? Cítite, že ste teraz v lepšej kondícii a máte lepšiu prípravu aj z mentálneho pohľadu? Na začiatku sezóny ste mali skvelý štart, ale teraz musíte ukázať silu po slabšom konci roka.

Ako som už predtým naznačil, naša príprava bola pomerne špecifická a som presvedčený, že nám to prinesie pozitívne výsledky a úspech. Príprava bola nepochybne náročná, a dúfam, že sa nám podarí využiť všetko, čo sme do nej investovali. Verím, že sa nám podarí zlepšiť a nadviazať na výkony, ktorými sme otvorili sezónu.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Otázka týkajúca sa zloženia tímu. Predstavujete pestrú kombináciu zahraničných posíl a domácich talentov z Malaciek a Stupavy.

Musím zdôrazniť, že náš tím je napriek tomu veľmi súdržný a všetci hráči spolu výborne fungujú, čo je kľúčové pre našu spoločnú harmóniu. Napriek rozmanitosti každý člen tímu sa dokonale zapojil do kolektívu. Naši zahraniční hráči, rovnako ako Anur (Burnazović) a Michal (Kurka), ktorí sa k nám vrátili po dlhšom čase, nielenže ľudsky veľmi dobre zapadli do kabíny, ale aj na ihrisku si vynikajúco rozumieme. Dokážeme si navzájom dôverovať a máme jasné predstavy o tom, čo môžeme očakávať od každého z nás. Tento synergický efekt je základným predpokladom našich úspechov a spokojnosti v tíme.

Na záver by sme sa ešte chceli dotknúť témy fanúšikov. Ako rodák z Malaciek máte možnosť sledovať, ako sa dynamika a atmosféra na tribúnach vyvíjala počas posledných rokov.

Musím povedať, že v súčasnosti je atmosféra na zápasoch priam elektrizujúca. Ešte nikdy predtým som nezažil, aby extraligové stretnutia prilákali toľko priaznivcov, ktorí sú s nami celým srdcom. A toto platí dokonca aj v porovnaní s obdobím, keď sme hrali extraligu výhradne za Malacky. Je to skutočne úžasné a pre nás hráčov predstavuje hrať domáce zápasy v takejto pozitívnej a nabitej atmosfére obrovskú motiváciu.


.
Toto je čítané

Futbal: Trenčania ukončili skalickú sériu bez prehry

Futbalisti AS Trenčín zvíťazili v sobotnom zápase 7. kola nadstavbovej časti Niké…

Lakovanie a Pieskovanie