Starobylý strom zo Zámockého parku v Malackách, ktorý dostal názov Pálffyovský dub spomienok, vyhral v celoslovenskej ankete Strom roka 2023. Toto víťazstvo ho posunulo do celoeurópskej súťaže o titul Európsky strom roka. Hlasovanie sa začína 1. februára a potrvá tri týždne. Informuje o tom mesto Malacky na webovej stránke.

“Náš 500-ročný dub si pamätá príchod Pálffyovcov do Malaciek. Svoj príbeh začal písať ešte predtým, než sa začal budovať kaštieľ a priľahlý park. Bol svedkom prechodu napoleonských vojsk, dávnych lások, epidémií, požiarov, trhov či jarmokov, ba možno videl aj Macka, keď k nám išiel šošovičku mlácit,” popisuje históriu dubu mesto na webovej stránke. Kompletný príbeh Pálffyovského dubu spomienok nájdete na stránke súťaže.

Záhorácke rádio 2024 01

Hlasovanie bude po celý čas tajné, dvakrát počas jeho trvania budú zverejnené priebežné výsledky. Veľkou zmenou oproti minulosti pre hlasujúcich je jazyk – stránka je iba v anglickej verzii.

Dôležité dátumy súťaže:

  • 1. – 22. február – hlasovanie na www.treeoftheyear.org/vote
  • 8. a 15. február – zverejnenie priebežných výsledkov
  • 20. marec – slávnostné vyhlásenie výsledkov na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli

Vlani získal obrovský úspech iný strom zo Slovenska. Majestátny Dračí dub z Lozorna skončil medzi európskymi stromami na 2. mieste. Získal viac ako 18-tisíc hlasov. “Veríme, že náš Pálffyovský dub spomienok by mohol úspech svojho kolegu zo Záhoria napodobniť. Je to vo vašich rukách. Ďakujeme za každý jeden hlas,” dodáva mesto.

Hlasovať je možné od 1. februára na tomto odkaze.

Zdroj: malacky.sk


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

Trnavské rádio Tak akorát 2024