Ovocia sa vlani urodilo málo a cítia to aj v páleniciach. Tie na Záhorí, hoci ich je pomerne dosť, na rozdiel od iných regiónov Slovenska zatiaľ nezatvárajú a fungujú vo zvyčajnom režime.

ilustračné foto

“Takýto slabý rok sme už dlho nezaznamenali. Hádam by sa dal porovnať s rokom 2006, kedy sa v sadoch podobne ako minulý rok ovocia veľa neurodilo,” tvrdí Alexander Cintula prevádzkovateľ pálenice v Borskom Mikuláši, ktorá funguje už 20. sezónu. V tejto pálenici sezóna začína zvyčajne 1. júla, prvé destiláty vyrábajú z marhúľ a čerešní, ktoré bývajú vykvasené ako prvé. Tento rok ale marhuľovicu a čerešňovicu nerobili vôbec. Inak tomu bolo pred 2 rokmi, vtedy zákazníkov s marhuľovým kvasom posielali aj ku konkurencii. “Oficiálnych páleníc dnes na Slovensku málo nie je, veď zatiaľ čo v roku 2003 ich bolo 142, dnes ich je už 250,” hovorí Cintula.

V týchto dňoch ovocinári do pálenice na Búroch vozia najmä kvas zo sliviek, jabĺk a hrušiek. Pália aj vínovicu z hrozna či vína. K raritnejším, a teda aj podstatne drahším destilátom, patrí oskorušovica. „Tohto druhu ovocia je veľmi málo. Pokiaľ viem, stromy oskoruše sú dnes len v okolí Petrovej Vsi a Holíča. Výroba oskorušovice je náročný proces, no benefity, ktoré tento destilát prináša, sú veľké. Do polhodiny po jej užití je po žalúdočných problémoch,” tvrdí na základe vlastnej skúsenosti Alexander Cintula.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.