Trnavský samosprávny kraj spustil v piatok 9. februára verejné hlasovanie v piatom ročníku župného participatívneho rozpočtu Tvoríme kraj, zameranom na podporu občianskej aktivity obyvateľov kraja a realizáciu občianskych a komunitných projektov.

Cieľom župy je do rozhodovacích procesov zapojiť aj širokú verejnosť, ktorá môže svoj hlas odovzdať vybranému projektu do 25. februára. V rámci župných kompetencií a možností vynakladáme maximálne úsilie a pokračujeme v podpore projektov a aktivít občianskej spoločnosti. Dokopy sme zaevidovali až 66 projektov z celého kraja. Celkovo bude medzi víťazné podporené projekty prerozdelená suma 100-tisíc eur, pričom výška podpory pre jeden projekt je maximálne 4-tisíc eur,” uviedol župan Jozef Viskupič.

Macek Knihy.Zahori

Podmienkou hlasovania je vek minimálne 15 rokov, pričom hlasovať je potrebné za minimálne 3 projekty. Následne po odhlasovaní bude hlasujúcemu zaslaný overovací SMS kód, prostredníctvom ktorého by mal svoj hlas potvrdiť. Verejnosť môže hlasovať na webovej stránke www.tvorimekraj.sk, pričom sa zapojí aj do súťaže o zaujímavé ceny.

„Rozhodovanie pre tento ročník prebieha v troch fázach. Projekty už hodnotilo deliberatívne fórum, ktoré má váhu rozhodovania 40 % a predkladatelia navzájom, pričom ich váha hodnotenia je stanovená na 20 %. Váha rozhodovania v online hlasovaní je 40 %. Celkové výsledky zverejníme v pondelok 26. februára,” uviedol koordinátor participatívneho rozpočtu Jakub Sejna.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Celkový objem financií vo výške 100-tisíc eur bude prerozdelený podľa priemerného počtu obyvateľov v jednotlivých okresoch. Najvyššiu sumu (22 500 eur) tak získa okres Trnava. Medzi úspešné projekty v Senickom okrese bude rozdelených 17-tisíc eur, projekty z okresu Skalica podporí župa sumou 8500 eur.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

3D filamenty 2023