Ako prvú predstavujeme knihu od závodského autora Petra Vrableca – Sigillum Zavodiense – Závodská svadba, ktorá nás prevedie svadobnými tradíciami kedysi a dnes.

Obec Závod na Záhorí sa môže pochváliť bohatým folklórom a jedným z jeho najvýraznejších prejavov je svadba. Kniha nám umožňuje nahliadnuť do tajomstiev tejto jedinečnej tradície a prežiť svadobný deň krok za krokom.

Autor Peter Vrablec, rodák zo Závodu, s láskou a detailnou presnosťou opisuje svadobné zvyky a tradície, ktoré sa v obci zachovali po stáročia. Od pytačiek a požehnania rodičov, cez svadobný sprievod a obrad v kostole, až po hostinu a tanec do rána bieleho. Kniha je plná autentických detailov, ako sú svadobné piesne, kroje a jedlá, ktoré nám dokresľujú obraz svadby v minulosti.

Zároveň sa však autor nebráni ani porovnaniu s modernými svadobnými trendmi. Vďaka tomu môžeme sledovať, ako sa svadobné tradície v Závode vyvíjali a aké zmeny priniesol čas. Kniha tak ponúka fascinujúci pohľad na to, ako sa staré a nové snúbi v tejto dôležitej životnej udalosti.

Okrem pútavého textu kniha obsahuje aj bohatú fotografickú prílohu. Historické fotografie nám umožňujú nahliadnuť do atmosféry svadby v minulosti, zatiaľ čo súčasné fotografie zachytávajú krásu moderných svadobných dní v Závode.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Kniha je jedinečným dielom, ktoré osloví široké spektrum čitateľov. Je to cenný zdroj informácií pre folkloristov a etnografov, ale aj pútavé čítanie pre milovníkov histórie a tradícií.

Čítaním kníh zo Záhoria podporíte talentovaných autorov z tohto regiónu a pomôžete im šíriť ich tvorbu do sveta.

Knihu Závodská svadba a ďalšie knihy zo Záhoria si môžete zakúpiť v našom internetovom obchode s knihami o Záhorí – Knihy.Záhorí ↵.


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

3D filamenty 2023