Počas februára ste mohli hlasovať v ankete Európsky strom roka 2024 za malacký dub zo Zámockého parku. Výsledky sa dozvieme 22. marca. Počas hlasovania sa dvakrát zverejnilo priebežné poradie, a žiaľ, Pálffyovský dub spomienok figuroval na chvoste rebríčka.

Do európskej ankety, kde súťažil s ďalšími 14 stromami z celého kontinentu, sa dostal vďaka víťazstvu v celoslovenskej ankete Strom roka 2023. Starý, vyše 500-ročný dub podstúpil ošetrenie, v rámci ktorého arboristi odstránili niekoľko konárov. „Vzhľadom na svoj vek a na blízkosť chodníka potrebuje iba základné bezpečnostné orezy. Iné zásahy nie sú potrebné,“ vysvetľuje referent životného prostredia MsÚ Malacky Kamil Ftáčnik.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Okrem orezov prišlo na rad aj odborné vyšetrenie kmeňa akustickým tomografom.

„Dub je v dobrej kondícii. Má nejakú dutinu, ale to pri takomto starom strome nie je nič výnimočné,“ dopĺňa informácie arborista Michal Zelenák, ktorý pri ochrane zelene spolupracuje s mestom.

Radikálnejšie zásahy boli nevyhnutné pri iných stromoch v Zámockom parku.  Kvôli bezpečnosti bolo odstránených 48 stromov, ktoré na jeseň nahradia nové. 

Ľubica Pilzová, foto: K. Ftáčnik


.
Toto je čítané

Základná škola v Závode hľadá pedagógov

Vedenie ZŠ s MŠ Závod hľadá do svojho priateľského kolektívu flexibilného kolegu…

Trnavské rádio Tak akorát 2024