Letnú turistickú sezónu 2024 otvoria v kráľovskom meste už tradične populárnym festivalom Trdlofest, ktorý každoročne priláka do Skalice tisíce návštevníkov. Pri tejto príležitosti v Skalici vytvorili nový systém sprevádzania, ktorý obsahuje vstupy do najnavštevovanejších pamiatok, okruhové sprevádzanie so sprievodcom a tiež aj tematické prehliadky.

foto: Záhorí.sk

Trdlofest je súčasťou otvárania letnej turistickej sezóny v kráľovskom meste už 18 rokov a tento obľúbený festival plný zábavy, chutí a kultúry, na ktorom nebudú chýbať ochutnávky trdelníka, vína, šumajstra ani regionálna výstava vín, sa priam symbolicky uskutoční 18. mája. Mesto už v predstihu oznámilo aj bohatý kultúrny program. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na folklórne vystúpenia skvelých súborov FS Skaličan a Skaličan seniori, DFS Skaličánek a na ľudové súbory Zlatnička, Spjevule, Spjeváčci a Raubíri zo ZUŠ Dr. Janka Blaha. Na pódiu sa objaví Cimbálová muzika Harafica a svoje tanečné umenie predvedú Čarovné ostrohy. A keďže k večeru patrí tá správna atmosféra, Trdlofest uzavrie koncert populárnej slovenskej kapely Polemic.

Od 18.5. budú každý víkend až do konca sezóny (21.9.) sprístupnené najnavštevovanejšie pamiatky mesta: Farský kostol sv. Michala Archanjela, veža farského kostola, Dom kultúry, Jezuitský kostol sv. Františka Xaverského a Rotunda sv. Juraja. V týchto pamiatkach sa počas víkendov a sviatkov od 11.00 do 17.00 h bude nachádzať sprievodca, ktorý návštevníkom poskytne odborný výklad. Sprevádzanie bude fungovať na základe turistického pasu, ktorý si návštevníci zakúpia v Turistickej informačnej kancelárii alebo v Rotunde sv. Juraja a ten im umožní vstup do týchto 5 pamiatok.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Od 18. mája v meste spustia aj novinku „okruhové sprevádzanie“, ktoré má dve témy: technické pamiatky a sakrálne pamiatky. Pri tomto type sprevádzania si bude treba kúpiť vstupenku priamo v TIK Skalica. Následne bude sprievodca sprevádzať návštevníkov pamiatkami podľa témy okruhu.

Oživením a doplnením letnej sezóny budú tradičné aj netradičné prehliadky pamiatok mesta, zamerané tematicky pre deti aj pre dospelých. Návštevník si na tento druh prehliadky rezervuje vstupenku telefonicky alebo mailom v TIK Skalica. Popri víkendovom, okruhovom a tematickom sprevádzaní v letnej sezóne si možno v TIK-u celoročne (7 dní v týždni) objednať prehliadku všetkých pamiatok so sprievodcom, kedy si sami návštevníci zvolia ich výber a čas sprevádzania.

Novinkou sezóny bude Audio Guide, kde si návštevníci môžu s pomocou zadarmo stiahnutej aplikácie vypočuť zvukové nahrávky o skalických pamiatkach v slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku. Aplikáciu si návštevník stiahne na základe QR kódu. Pripravený je aj nový propagačný materiál „Spoznaj Skalicu”, kde sú popísané a na mape vyznačené historické pamiatky mesta.

Naďalej budú môcť návštevníci využiť bezplatné wi-fi pripojenie v TIK-u, stiahnuť si aplikáciu Geohra, ktorá ich zábavnou formou prevedie po pamiatkach. Vynovený dizajn web stránky TIK-u prispieva k lepšiemu a prehľadnejšiemu získavaniu informácií, stránka je taktiež preložená do angličtiny a nemčiny. TIK Skalica celoročne ponúka aj obohatenie prehliadky Mlynu bratov Pilárikových – spustenie jeho technickej časti.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.

BM Salon EV