Viac ako tri milióny – to je počet cyklistov, ktorí prešli v roku 2023 cez sčítacie body v Bratislavskom kraji. Najvyťaženejšou bola cyklotrasa na Dolnozemskej v bratislavskej Petržalke, ktorou prešlo viac ako 475-tisíc cyklistov. Rekordy lámal aj župný Cyklomost slobody z Devínskej Novej Vsi do rakúskeho zámku Schloss Hof, ktorý zaznamenal 312-tisíc ľudí na bicykloch.

„V Bratislavskom kraji sa nachádza takmer 1200 kilometrov značených cyklotrás. Vedú popri vodných tokoch, cez lesy a kopce či popri jazerách. Spoznávať na bicykli môžete nielen krásy prírody, ale aj obdivovať historické a kultúrne pamiatky, či ochutnať lokálnu gastronómiu. Župa aj obce a mestá v kraji v poslednom desaťročí investovali do rozvoja cykloturistiky nemalé finančné prostriedky a efekt je viditeľný. Kraj brázdia státisíce cyklistov a ich počty neustále rastú,“ zhodnotil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Do budovania cyklotrás sa zapojili aj mestá a obce naprieč celým Bratislavským krajom.

Konkrétne dáta o prejazdoch cyklistov priamo v teréne zaznamenávajú automatické sčítače cyklistov, ktoré prevádzkujú organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism, Bratislava Tourist Board, mesto Bratislava či mesto Senec.

Záhorácke rádio 2024 01

Najviac cyklistov na najvyťaženejšej cyklotrase – Dolnozemskej ceste – zaznamenali sčítače v nedeľu 21. mája 2023. Bolo ich 5 447.  Cyklomost slobody vytvoril rekord počas mimoriadne teplej a slnečnej soboty 21. októbra 2023 – 5 137 ľudí Bratislavského samosprávneho kraja a spolkovej krajiny Dolné Rakúsko.

Cyklistickou novinkou posledných rokov na území Bratislavského kraja je most Vysomarch ponad rieku Moravu medzi Vysokou pri Morave a rakúskym mestečkom Marchegg. Leží na medzinárodnej cyklotrase železnej opony Eurovelo 13. Otvorený bol v máji 2022 a odvtedy sa po ňom previezlo viac ako 120 000 cyklistov. Rekordným dňom na tomto moste bola nedeľa 18. júna 2023, keď tadiaľ prešlo 1 275 cyklistov. Rovnako ako Cyklomost slobody, aj tento projekt je výsledkom spolupráce Bratislavského samosprávneho kraja a Dolného Rakúska. Financovaný bol z programu Interreg Slovenská republika – Rakúsko. Projekt podporuje cezhraničnú spoluprácu, regionálny rozvoj, ako aj rozvoj cykloturistiky.

Automatické sčítače ukázali v roku 2023 dva dôležité trendy. Tým prvým je, že počet ľudí na bicykloch rastie nielen v Bratislave. Napríklad v Senci na Slnečných jazerách to už bolo viac ako 170-tisíc. Zaujímavé bude sledovať v budúcnosti tieto čísla napríklad v Malackách, kde mesto v poslednom období masívne investovalo do rozvoja cyklodopravy a dokončilo viacero kľúčových cyklotrás priamo v centre. Druhým fenoménom minulého roka je stúpajúci počet ľudí, ktorí jazdia na bicykli do práce či do školy, čiže nielen na účel rekreácie. Napríklad po typickej mestskej cyklotrase na Páričkovej ulici v Bratislave prešlo bezmála 200-tisíc ľudí.

V rozvoji cykloinfraštruktúry a cykloturistiky bude kraj pokračovať. „Ide o dôležitú prioritu v rámci našej stratégie cestovného ruchu a plánu udržateľnej mobility. Župa ako investor pripravuje ďalšie projekty s cieľom vytvoriť sieť bezpečných, segregovaných a navzájom poprepájaných cyklotrás,“hovorí riaditeľka odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK Barbora Lukáčová.

Zdroj: BSK


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

Trnavské rádio Tak akorát 2024