Mimoriadne teplé počasie uplynulého týždňa už láka ľudí do záhrad. Jarné prebúdzanie vegetácie nastalo tento rok asi o mesiac skôr, čo cítia aj v záhradníctvach na Záhorí.

ilustračné foto Envato Elements / DisobeyArtPh

V Záhradníctve Beňa v Čáčove je rušno tak ako v minulých rokoch koncom marca či v apríli. „Otvorené máme ako počas hlavnej sezóny, teda aj v sobotu. Naši zákazníci majú záujem najmä o sadbové zemiaky a hnojivá. Vybrať si môžu aj z bohatej ponuky jarných kvetov. Postupne dopĺňame a rozširujeme aj ponuku drevín a kríkov,” informoval majiteľ záhradníctva Ferdinand Beňa.

Plocha draka Knihy.Zahori

Teplé počasie vyvoláva aj obavy, či zima svoje pazúriky predsa len ešte nevystrčí. Rozprávať by o tom vedeli ovocinári a vinohradníci. „Miazga vo viniči začala prúdiť skoro, pri jarnej údržbe vinohradu musíme byť preto opatrní, aby sa vinič nepoškodil. Obávame sa aj ďalšieho vývoja počasia. Vlani sme sa z úrody príliš netešili. Jarné daždivé počasie bolo pre nás nepriaznivé, po dažďoch sa vo vinohradoch objavili plesne,” zaspomínal si vinohradník Pavol Kuba uplynulý týždeň, kedy na Záhorí teplo- ty atakovali 16-17 °C.

Ani Hromnice či Valentín, kedy sa zvyklo v minulosti neraz ochladiť, nepriniesli tento rok riadnu februárovú zimu. A tak aj ovocinári začali s jarným rezom v sadoch skôr. „Stromy sme orezávali už vo februári, teraz s tým treba postupovať opatrne,“ radí Jakub Beleš, majiteľ Záhradných služieb Arbo z Dojča.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

3D filamenty 2023