Základná umelecká škola v Malackách, skupina Fragile, Martin Chodúr, Spievankovo – to boli hostia vlaňajšieho festivalu Malacká hudobná jar (MHJ). Aj teraz sa môžeme tešiť na kvalitných hudobníkov i spevákov. Od 12. marca do 19. mája napíše Malacká hudobná jar svoj 59. ročník. Hosťami Malackej hudobnej jari boli v minulosti okrem iných aj Eva Pilarová či Josef Zíma.

Jedným z vrcholov tohtoročnej MHJ bude vystúpenie Cigánskych diablov. V Malackách to títo temperamentní hudobníci rozpália 25. marca, foto archív Cigánski diabli

“Je to najstaršie kultúrne podujatie v Malackách. Prešlo rôznym vývojom: vzniklo ako festival vážnej hudby, neskôr sa pridala populárna hudba a striedali sa rôzne žánre. Naším heslom pri dramaturgii je kvalita a zároveň popularita,” približuje riaditeľka Mestského centra kultúry Malacky Jana Zetková.

Prvým zvučným menom bude 12. marca Marián Varga. Jeho hudobný odkaz vo forme piesní v nových aranžmánoch prinesie do Malaciek štvorica Sisa Fehér (spev), Vladislav Šarišský (klávesy), Oskar Török (trúbka) a Jozef Lupták (violončelo). Spojenie tvorby Mariána Vargu a týchto výnimočných umelcov je zárukou kvality a veľkého zážitku.

“Ďalšími účinkujúcimi tohtoročnej MHJ sú Cigánski diabli. Každé ich vystúpenie má kvalitu a obrovskú muzikálnosť. V Malackách zahrajú klasiku, etno. world, džez a slovenský i medzinárodný folk. Tešíme sa, že aj napriek malej kapacite nášho kina sa podarilo dostať ich k nám,” hovorí Zetková.

Do hudobnej histórie sa 23. apríla vydáme so skupinou Backwards. Štvorica z Košíc priblíži posledné roky Beatles. Táto skupina vyhrala dvakrát medzinárodný festival New York Beatlefest, kde súťažia umelci o najvernejšiu interpretáciu slávnych Chrobákov. Majú dokonale vypracovaný zvuk, ale dbajú aj na imidž, súhru a produkciu, ktorá určite presvedčí aj toho najkritickejšieho fanúšika Beatles.

Malacké kino sa počas MHJ premení aj na operný stánok. “Hudobných fajnšmekrov poteší záznam predstavenia Carmen z Metropolitnej opery v New Yorku. Takéto záznamy mali úspech ešte v predcovidovom období. Vďaka atmosfére, ktorá je iná ako počas bežného premietania, sa vtedy naše kino premenilo na malú opernú sálu. Určite je lepšie osobne zažiť operné predstavenie, ale kto z nás má možnosť dostať sa do Metropolitnej opery? Záznam trvá síce až 4 hodiny, avšak čas pri ňom plynie veľmi príjemne,” pozýva na predstavenie Jana Zetková.

Počas Malackej hudobnej jari sa predstavia aj učitelia ZUŠ Malacky (18.3.). Zatiaľ čo koncerty žiakov sa konajú niekoľkokrát do mesiaca, samostatný koncert pedagógov bude zážitkom, ktorý sa až tak často neopakuje. Žiaci ZUŠ, ich rodičia a široká verejnosť budú mať možnosť spoznať pedagógov aj ako skvelých muzikantov. Malackú hudobnú jar uzavrie 19. mája vystúpenie Bratislavského chlapčenského zboru v Kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie.

Jedným z vrcholov tohtoročnej MHJ bude vystúpenie Cigánskych diablov. V Malackách to títo temperamentní hudobníci rozpália 25. marca.

Zdroj: Ľ. Pilzová, malacky.sk

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.