Vinohradníctvo a vinárstvo je činnosť, ktorá je významne spojená s prírodou a jej cyklami. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že príroda aj poľnohospodári cez zimu oddychujú. To však neplatí pre vinohradníkov, ktorí musia vinohrad pripraviť na novú sezónu tým, že ho ostrihajú.

ilustračné foto Envato Elements / ASphotostudio

Mnoho ľudí nevie, že keď chcete docieliť dobrú úrodu, treba odstrániť takmer všetky letorasty, resp. všetko „drevo“, ktoré vyrástlo za predchádzajúci rok. Po ostrihaní na jednom kmienku zostáva len jeden letorast s dĺžkou asi 90 cm a s približne 8 očkami. Následne sa „zaoblúči“ a priviaže k nosnému drôtu na opornej konštrukcii. Na jar z neho vyrašia nové výhony, ktoré rozzelenajú celý vinohrad a neskôr sa na nich objavia prvé strapce. Na strihanie vinohradu nie sú k dispozícii žiadne stroje, preto sa všetko musí robiť ručne. Jediným pomocníkom, ktorý šetrí ruky vinohradníka, sú elektrické nožnice. Robota je to náročná, ale keď je dobré počasie, napadaný sneh, mierne mrazivo a slnečno, tak je to radosť. Len treba myslieť na dobré oblečenie.

Plocha draka Knihy.Zahori

Keď počasie vhodné nie je, tak vinár trávi čas v pivnici a venuje sa vínu z posledného zberu. Dohliada najmä na proces zrenia, ktorý prebieha na jemných kvasničných kaloch. Potrebný čas závisí od konkrétnej odrody a charakteru vína. Keď vinár usúdi, že už je víno dostatočne zrelé, tak sa „stočí“ do inej nádoby a zastabilizuje. Následne sa už môže vínko postupne plniť do fliaš.

Vo vinárstve Vinpera sa ako prvé víno fľašuje Muškát moravský, ktorý je k dispozícii aj ako tzv. mladé víno. Ide vlastne o slovenskú obdobu francúzskeho Beaujolais. Tento produkt možno začať uvádzať na trh najskôr v prvý novembrový pondelok roku, v ktorom bolo zozbierané a plnenie do fliaš môže prebehnúť najneskôr do konca kalendárneho roka. Mladé vína začínajú získavať na obľube, lebo po burčiaku to je vlastne prvá možnosť ochutnať vínka z nového ročníka.

Zima pomaly končí, ale je zrejmé, že vinári sa rozhodne nenudili a na oddych veľa času nezostalo. Keď sú však zákazníci spokojní a opätovne sa vracajú k našim vínam, dáva vám táto práca zmysel a chuť prinášať naďalej ľuďom pozitívne emócie zrodené vo vinohrade.

Rastislav Ňukovič, Vinárstvo Vinpera

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

Lakovanie a Pieskovanie