V kultúrnom dome v Radošovciach sa v piatok (1.3.) konalo stretnutie občanov. Jeho témou boli veterné elektrárne, o výstavbe ktorých sa na Záhorí v poslednom období často hovorí.

ilustračné foto Envato Elements / Rimidolove

Aktuálna téma zaujala asi 200 ľudí z Radošoviec a blízkeho okolia. Na stretnutie prišli aj ľudia, ktorí už pod veternými turbínami žijú, napríklad v Dolnom Rakúsku či v obci Drahovce v okrese Piešťany. Na diskusii sa zúčastnili aj investori, zástupcovia jednej z firiem, ktoré v ostatnom období s ponukou výstavby veterných parkov do obcí v našom regióne prichádzajú. Argumentujú tým, že Záhorie je pre výstavbu veterných parkov vďaka intenzite vetra ideálne. Vo viacerých našich obciach však návrhy investorov zmietli zo stola. Proti sa postavili občania a nepodporili ho ani poslanci samosprávy.

Plocha draka Knihy.Zahori

Výnimkou je mesto Šaštín-Stráže a obec Petrova Ves. V Šaštíne-Strážach poslanci mestského zastupiteľstva zámer výstavby a prevádzky veterného parku so šiestimi veternými elektrárňami na území mesta schválili ešte v máji minulého roka. V Petrovej Vsi tak spravili už v roku 2021.

Investori sa tvrdého nesúhlasu občanov dočkali zatiaľ v Skalici a Uníne. Ako sme už informovali, k zámeru vybudovať veterný park v katastri Radošoviec sa obyvatelia obce budú môcť vyjadriť v obecnom referende v sobotu 6. apríla.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Polícia vyšetruje príčiny vážnej nehody medzi Unínom a Radimovom

Dopravní policajti v piatok (3.5.), v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu…

3D filamenty 2023