Trnavský samosprávny kraj (TTSK) naďalej podporuje rekonštrukciu Šaštínskej synagógy. Župa finančne prispela k zastrešeniu budovy, vybudovaniu prístupových chodníkov, výrobe vstupných brán a k množstvu ďalších stavebných úprav. Vďaka podpore TTSK boli dokončené aj výskumné práce.

foto synagogyslovenska.sk

História synagógy v Šaštíne-Strážach sa tiahne do 14. storočia, kedy židovská obec získala pozemok od grófa Marca Czobora. Na pozemku bola v 19. storočí postavená menšia synagóga, ktorá bola časom aj technicky nevyhovujúca. Preto sa ju rozhodli ešte v tom istom storočí prestavať, a tak vznikla synagóga v podobe, v akej ju poznáme dodnes.

Plocha draka Knihy.Zahori

Po holokauste, počas ktorého zahynula väčšina židovskej komunity v Šaštíne, sa zo synagógy stal sklad obilia a nakoniec úplne schátrala. Budova bola dlhú dobu v rukách súkromných majiteľov. Nová kapitola jej príbehu sa začala písať len nedávno, a to s pomocou Pavla Demeša, bývalého ministra zahraničných vecí, ktorý si budovu všimol krátko pred hroziacou asanáciou v roku 2019. V tom istom roku sa synagóga so 171-ročnou históriou stala Národnou kultúrnou pamiatkou.

foto synagogyslovenska.sk

Návštevníkov synagógy môže v týchto dňoch zaujať v jej priestoroch nová výstava fotografií synagóg z celého Slovenska. V súčasnosti sa z 81 synagóg na Slovensku využíva na zhromaždenia a modlitby iba päť. Niektoré majú celkom iné využitie – jedna slúži ako vietnamská reštaurácia, druhá ako posilňovňa s lezeckou stenou a iné sa premenili na skladové priestory…

Zdroj: TTSK

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Lávka na Stupavskej ulici v Malackách je vo výraznom sklze

Mesto Malacky podpísalo zmluvu na rekonštrukciu vyše desaťmetrovej pešej lávky ponad potokom…

3D filamenty 2023