Bude to ako v tej pesničke humoristickej dvojice Lasica – Satinský… Už o pár dní sa bude o kreslo hlavy štátu na Slovensku uchádzať jedenásť kandidátov, medzi nimi aj takí, nad ktorými sa môžeme len pousmiať. Hoci médiá majú v otázke favoritov pomerne jasno, naposledy sa mýlili. Ako to vidí odborník? O svoj názor sa pred 1. kolom volieb podelil s týždenníkom Záhorák politológ Jozef Vlčej.

foto Jozef Vlčej

Je potrebné povedať, že na Slovensku máme politický systém, kde má prezident oproti premiérovi menšie, skôr reprezentatívne právomoci. Avšak tým, že je zvolený priamo ľuďmi, má pomerne silný mandát. Môže váhou svojej funkcie a osobnosti rétoricky vstupovať do verejnej debaty a vytvárať tak tlak na vládu. Vo voľbách 2024 napriek tomu očakávam priemernú účasť v rozmedzí okolo 65 %,” hovorí politológ Jozef Vlčej.

Pálfyovci Knihy.Zahori

„V 1. kole veľké prekvapenie nepredpokladám. Postúpiť by mali dvaja kandidáti, ktorými budú podľa mňa Peter Pellegrini a Ivan Korčok, ktorí si to rozdajú v boji o víťazstvo. Kampaň je doteraz celkovo menej výrazná. Peter Pellegrini vsádza na svoju obľúbenosť, sympatickosť a nekonfliktnosť. Môže tak zasiahnuť nielen kvázi ľavicového koaličného voliča, ale aj časť pravicového opozičného spektra, čo mu dáva veľké šance na víťazstvo. Na druhej strane Ivan Korčok má v 2. kole jedinú šancu, pokiaľ zmobilizuje voličov v štýle všetci proti Pellegrinimu s témou hrozby ovládnutia všetkých ústavných funkcií predstaviteľmi vládnej koalície na čele s Robertom Ficom,” pokračuje Vlčej.

„V každom prípade, voliči to majú vo svojich rukách a najdôležitejšie bude urobiť ten základný krok: ísť k volebným urnám a nenechať prepadnúť svoj hlas,” uzatvára.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Pondelkové vydanie Záhoráka opäť prináša novinky z regiónu

Ako každý pondelok, je Záhorák pripravený pre svojich čitateľov s množstvom čerstvých…

Trnavské rádio Tak akorát 2024